Presa pro-Kremlin cere reacție de la ONU cu privire la Guțul: „Nu suntem în măsură să comentăm procedurile judiciare interne”

Organizația Națiunilor Unite știe despre arestarea bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul, însă nu este în măsură să comenteze procedurile judiciare interne ale Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al secretarului general ONU, Stephane Dujarric, pentru agenția rusă de presă de stat pro-Kremlin TASS, în urma solicitării unei reacții. El a remarcat importanța respectării supremației legii.

Suntem la curent cu informațiile privind reținerea doamnei Guțul. Nu suntem în măsură să comentăm procedurile judiciare interne, însă subliniem importanța respectării procesului legal corespunzător și a supremației legii”, a declarat Stephane Dujarric.

Potrivit lui, ONU continuă să monitorizeze „îndeaproape” situația din Republica Moldova și îndeamnă toate părțile implicate „să evite acțiuni și declarații care ar putea intensifica tensiunile”.

Amintim că Evghenia Guțul, care este afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, a fost reținută în seara zilei de 25 martie la Aeroportul Internațional Chișinău, în timp ce urma să plece peste hotare. Procuratura Anticorupție a comunicat că, potrivit datelor Serviciului de Informații și Securitate, guvernatoarea nu plănuia să revină în țară.

Evghenia Guțul este învinuită într-un dosar privind finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, care se află pe rolul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. De asemenea, aceasta figurează într-o cauză penală în care i se incriminează comiterea prin complicitate a finanțării ilegale a campaniei electorale pentru alegerile la funcția de bașcan din 2023, falsificarea documentelor oficiale și a rapoartelor privind campania.

După reținere, pe 28 martie, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a dispus plasarea bașcanei în arest preventiv pentru 20 de zile în cadrul dosarului cu privire la campania electorală din 2023. Avocații acesteia au contestat decizia judecătorească la Curtea de Apel Chișinău, însă demersul a fost respins.

Procurorii au cerut arest preventiv și în dosarul de finanțare ilegală a fostului Partid „ȘOR”, însă instanța nu a acceptat solicitarea.

Pe 2 aprilie, Evghenia Guțul i-a adresat o scrisoare deschisă secretarului general ONU, Antonio Guterres. Aceasta i-a spus că a fost arestată în baza unor „acuzații politice fabricate” și că dosarul penal împotriva sa ar fi o încercare de a o înlătura din funcția de bașcan. Ea i-a cerut șefului ONU „să acorde o atenție deosebită situației din Găgăuzia”.

Guțul a mai adresat scrisori asemănătoare președinților Turciei, Rusiei, Statelor Unite ale Americii și vicepreședintelui american.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Consiliul Audiovizualului (CA) a avertizat 11 posturi de televiziune, inclusiv postul public „Moldova 1”, pentru modul în care au reflectat cazul presupusei agresiuni în familie în care este vizat deputatul Vasile Bolea. Potrivit CA, toate posturile monitorizate au difuzat informații care încalcă dreptul minorului la viață privată. Pe lângă avertismentul public, ProTV a fost amendat cu 10 000 de lei, pentru că a difuzat imagini și detalii care ar putea duce la identificarea copilului aflat într-o situație vulnerabilă.

Decizia a fost luată în ședința din 28 mai, în urma prezentării rezultatelor unui control inițiat la sesizarea Avocatului Poporului pentru drepturile copilului. Verificările au vizat modul în care mass-media a relatat despre presupusele acte de violență domestică petrecute în locuința deputatului Bolea, în prezența copiilor.

Posturile vizate de control sunt: „Moldova 1”, „1 TV”, „Jurnal TV”, „N4”, „Next TV”, „Premiera TV”, „One TV”, „Star TV”, „PRO TV Chișinău”, „TV8” și „TVR Moldova”.

Potrivit art. 15 din Cod, furnizorii de servicii media au obligația să respecte principiul interesului superior al minorului. Minorul are dreptul la protecția imaginii și a vieții sale private. Dreptul minorului la respectarea vieții private și la propria imagine prevalează în fața necesității de informare, inclusiv în cazul minorului aflat în situații dificile.

Amintim că presupusul caz de violență în familie a fost raportat pe 25 aprilie. Poliția a intervenit la domiciliul deputatului Vasile Bolea, iar ulterior acesta a primit un ordin de restricție de urgență. În presă a fost publicat un videoclip din timpul intervenției, în care apar și copiii familiei.

Atât deputatul, cât și soția sa, au negat acuzațiile de agresiune. Vasile Bolea a declarat că întreaga situație face parte dintr-o „campanie de discreditare” care vizează familia sa.

În urma scandalului declanșat, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, a solicitat Inspectoratului General al Poliției să inițieze o anchetă privind scurgerea în presă a imaginilor video și a anunțat că va sesiza Consiliul Audiovizualului și Consiliul de Presă în legătură cu modul în care mass-media a gestionat acest subiect, în special din perspectiva protecției drepturilor minorilor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Un adolescent de 16 ani din Anenii Noi, care a luat fără permisiune mașina familiei sale și a condus prin centrul Chișinăului, în urmă cu trei zile, încălcând mai multe reguli de circulație, a fost identificat. Oamenii legii au întocmit mai multe procese verbale, inclusiv pentru conducere fără permis. De asmenea, tatăl băiatului a fost sancționat pentru „neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor de educare şi de instruire a copilului”. Informațiile au fost confirmate de Inspectoratul General al Poliției (IGP) într-un comunicat din 29 mai.

Cazul a avut loc pe 26 mai. Minorul a luat mașina, fără permisiunea părinților, și a condus prin Chișinău, încălcând mai multe reguli de circulație. Potrivit unor imagini video publicate de IGP, acesta a făcut raliuri în Piața Marii Adunări Naționale.

Oamenii legii au identificat adolescentul, iar acesta și-a recunoscut vina. Încălcările au fost documentate în prezența tatălui minorului.

Au fost întocmite procese-verbale pentru conducere fără permis, conducerea mașinii fără plăcuțe de înmatriculare, exploatarea vehiculului reutilat fără autorizaţie, neglijarea de către conducător a semnalului de interzicere al semaforului. Materialele au fost expediate instanței de judecată pentru luarea deciziei”, a menționat IGP.

La mașină au fost depistate mai multe defecțiuni tehnice, fiind interzisă exploatarea acesteia. Astfel, automobilul a fost transportat la parcarea specială.

Telegram/Poliția Republicii Moldova
Telegram/Poliția Republicii Moldova

Tatăl minorului a fost amendat pentru „neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor de educare şi de instruire a copilului”.

Forțele armate ruse au comis „în mod sistematic crime de război” prin utilizarea dronelor împotriva civililor din regiunea Herson, se arată într-un nou raport al Comisiei Internaționale Independente de Anchetă a Națiunilor Unite privind Ucraina, citat de The Moscow Times.

Potrivit documentului, începând cu iulie 2024, trupele ruse, aflate pe malul stâng ocupat al Niprului, au atacat aproape zilnic zonele locuite de pe malul drept, aflate sub control ucrainean. Până în martie 2025, în districtele Herson și Beryslav au fost uciși cel puțin 146 de civili, iar alți 1.405 au fost răniți.

Comisia ONU a analizat peste 300 de înregistrări video și fotografii, aproximativ 600 de postări de pe canale de Telegram și a intervievat 91 de persoane din zonele afectate de atacuri. Experții au concluzionat că atacurile cu drone asupra civililor reprezintă „o strategie deliberată de teroare, care încalcă dreptul internațional umanitar”.

De exemplu, în toamna anului trecut, în contextul intensificării atacurilor cu drone, pe Telegram a apărut un mesaj adresat locuitorilor din Herson: „Până nu cade frunza, plecați din oraș, sinucigașilor.”

Un medic senior dintr-un spital din Herson, intervievat de comisie, a declarat că soldații ruși „vânează civili care merg la muncă sau își plimbă câinii.” „Aruncă explozibili din drone ca și cum ar fi un joc video”, a spus acesta.

Cadrele didactice din regiunea transnistreană își vor primi indemnizațiile de concediu din vara anului 2025 în două tranșe egale. Decizia este justificată prin lipsa de fonduri în așa-zisul buget al regiunii, ca urmare a consecințelor crizei energetice, declanșată de refuzul Rusiei de a livra gaze naturale conform prevederilor contractuale.

Modificările care permit plata eșalonată a fost adoptate astăzi de așa-zisul Soviet Suprem al regiunii, în două lecturi, în cadrul unei „ședințe extraordinare”. Proiectul a fost propus de liderul de facto la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, scrie televiziunea TCB din regiunea transnistreană.

Alexandr Korșunov, șeful așa-zisului Soviet Suprem, a declarat că această soluție este necesară în contextul resurselor financiare limitate. Astfel, între 23 mai și 31 august, profesorii din regiune își vor primi concediul de odihnă achitat în două etape.

Amintim că Federația Rusă a refuzat să mai furnizeze gaze naturale în Republica Moldova, destinate regiunii transnistrene, de la 1 ianuarie, deși contractul prin care și-a asumat să o facă este în vigoare. Decizia Moscovei a declanșat o criză în stânga Nistrului, dar s-a răsfrâns și asupra malului drept.

În februarie, Chișinăul a permis tranzitul de gaze către regiunea transnistreană, în baza unui contract între Moldovagaz și un trader european, cu plata în avans. Recent, președinta Maia Sandu a recunoscut că gazele care ajung astăzi în regiune sunt achitate de Federația Rusă, dar a precizat că autoritățile nu deține informații despre cum sunt plătite livrările: „Rusia achită. Știm că Rusia. Nu știm detalii, pentru că nimeni nu ni le prezintă”.

Președinta a mai precizat că soluționarea problemelor economice din regiune este practic imposibilă, atâta timp cât Rusia își menține ilegal pe teritoriul din stânga Nistrului trupele militare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Comisia politică externă și integrare europeană a Parlamentului urmează să examineze, în ședința de joi, 30 mai, candidaturile propuse de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) pentru funcțiile de ambasador al Republicii Moldova în Turcia și în Statele Unite ale Americii (SUA). Ședința este programată pentru ora 09:00. Deocamdată, numele candidaților nu au fost publicate în proiectul ordinii de zi.

Precizăm că, în cursul zilei de azi, pe unele canale de Telegram au apărut informații potrivit cărora Oleg Serebrian ar urma să plece din funcția de vicepremier pentru reintegrare pentru a fi numit ambasador în Turcia. De asemenea, potrivit acelorași surse, Vladislav Kulminski, fost vicepremier pentru reintegrare, ar urma să fie numit ambasador în SUA.

NewsMaker a solicitat reacții din partea celor vizați. Nici Ina Coșeru, președinta Comisiei parlamentare de profil, și nici Vladislav Kulminski nu au confirmat, dar nici nu au infirmat aceste informații. Contactat, Oleg Serebrian nu a răspuns apelurilor telefonice.

Nici Ministerul de Externe nu a confirmat identitatea candidaților, dar a oferit detalii despre procedura legală de numire. Potrivit instituției, propunerile pentru funcția de ambasador sunt formulate de MAE, analizate în Comisia parlamentară de profil, iar decizia finală este luată prin decret prezidențial.

„Toți candidații sunt evaluați în mod corect, pe bază de merit și experiență. MAE reiterează angajamentul său față de transparență și respectarea procedurilor legale. În acest context, este esențial ca întregul proces să se desfășoare fără influențe și fără concluzii pripite, pentru a proteja integritatea instituțională și încrederea publică”, a precizat instituția.

Reprezentanții ministerului au precizat că vor reveni cu detalii și informații la subiect în momentul în care va avea loc examinarea și aprobarea avizelor în cadrul Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: