Pensia minimă a fost majorată. Președinta Maia Sandu a promulgat Legea cu privire la sistemul public de pensii (DOC)
Full Article 2 minutes read

Pensia minimă a fost majorată. Președinta Maia Sandu a promulgat Legea cu privire la sistemul public de pensii (DOC)

Președinta țării Maia Sandu a promulgat Legea cu privire la sistemul public de pensii. Pe 30 septembrie, Parlamentul a modificat, în lectură finală, legislația care permite majorarea pensiilor.

Potrivit noii legi, persoanele a căror pensie este mai mică decât pensia minimă vor beneficia de un supliment. Deputații au votat, în ședința din ajun, modificări ale legislației în acest sens, în lectură finală.

Noile reglementări presupun că suplimentul va permite majorarea pensiei minime până la 2000 de lei, începând cu 1 octombrie curent. Astfel, pensia minimă pentru persoanele cu stagiu complet de cotizare se va majora cu 812 lei, de la 1188 lei la 2000 de lei.

Conform estimărilor realizate de autori, cheltuielile necesare pentru acordarea suplimentului de solidaritate, pentru anul 2021,  constituie 512 712,1 mii lei.

Documentul mai prevede că venitul mediu lunar pe țară va sta la baza determinării pensiei părinților care îngrijesc un copil cu dizabilitate severă sub vârsta de 18 ani  sau o persoană cu dizabilitate severă.

Astfel, pensia pentru dizabilitate severă din copilărie se va majora până la 1500 lei pe lună, iar cea pentru dizabilitate accentuată din copilărie va constitui 1400 lei lunar.

Modificările mai oferă dreptul persoanelor care dispun de o pensie de dizabilitate de a solicita reexaminarea acesteia, o dată la doi ani. Reexaminarea se va face eșalonat, în funcție de stagiul de cotizare, realizat de către persoană, după stabilirea pensiei de dizabilitate.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: