Președintele CEC s-a răzgândit: „Probabil că vom revedea numărul de secții de votare”
Full Article 2 minutes read

Președintele CEC s-a răzgândit: „Probabil că vom revedea numărul de secții de votare”

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC) Dorin Cimil s-a arătat convins că membrii CEC nu vor demisiona, așa cum a declarat pe 7 iunie politicianul Renato Usatîi. Totodată, oficialul a dat de înțeles că reprezentanții instituției ar putea modifica decizia privind deschiderea unui număr de doar 139 de secții de votare pentru alegătorii din străinătate. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Membrul formațiunii „Partidul Nostru” Ilian Cașu l-a întrebat pe Dorin Cimil cum comentează declarațiile lui Renato Usatîi, potrivit cărora, membrii CEC ar putea demisiona, pentru a crea în acest mod un blocaj înainte de alegerile parlamentare anticipate.

„Eu am ferma convingere că, în componența actuală, vom duce la bun sfârșit mandatul. Probabil că vom revedea numărul de secții de votare, printr-o modificare sau completare a acestei hotărâri care a apărut pe 5 iunie”, a declarat președintele CEC.

Întrebat de moderatoare dacă asta înseamnă că membrii CEC „se vor răzgândi”, Cimil a răspuns:

„Eu consider că urmează să pună pe balanță toate aceste argumente, aprecieri, reacții și reflexii care sunt în societate și în spectrul social și să nu mergem la lezarea dreptului la vot a cetățenilor. Consider că trebuie să avem curajul și deschiderea pentru a aprecia această obligație pe care ne-o conferă legea”, a răspuns oficialul.

Dorin Cimil a precizat că, în cazul în care un membru al CEC demisionează, acesta este înlocuit de deputații din parlament.

„Poate parlamentul să se întrunească și să numească alți membri ai CEC. În caz contrar, este o problemă de drept – pot fi obligați toți membrii CEC să-și ducă mandatul până la sfârșit”, a explicat Cimil.

***

În cadrul ședinței din 5 iunie, membrii CEC au decis dechiderea a 139 de secții de votare în afara țării pentru scrutinul parlamentar din 11 iulie – același ca și la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020. Asta în pofida faptului că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a recomandat să fie deschise 190 secții de votare în diaspora.

Mai multe partide au protestat la CEC față de această hotărâre. Concurenții electorali Blocul „RENATO USATÎI”, PAS, Platforma DA și PUN au contestat decizia CEC la Curtea de Apel.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: