Președintele Moldovagaz, despre reducerea consumului: „De ce să fierbi un ceainic întreg, pentru o singură cană”?
Full Article 3 minutes read

Președintele Moldovagaz, despre reducerea consumului: „De ce să fierbi un ceainic întreg, pentru o singură cană”?

Șeful Consiliului de Administrație al ”Moldovagaz” S.A Vadim Ceban a publicat un text pe pagina sa de Facebook cu privire la criza din sectorul gazelor naturale. Acesta a explicat că solicitarea privind optimizarea consumului de gaz ar trebui să fie o practică normală nu doar în situații de criză, dar o realitate conștientizată zi de zi.

Ceban a menționat că a decis să facă personal unele precizări, întrucât apelul privind reducerea consumului de gaz a provocat un val de critici.

„Ce poate fi dificil sau condamnabil în faptul că atunci când pleacă la serviciu sau în altă parte, proprietarul apartamentului/casei va reduce volumul sistemului autonom de încălzire pe durata absenței? Este o practică răspândită pe larg în întreaga lume. Mai mult, sistemele moderne permit programarea procesului”, a scris președintele Moldovagaz pe pagina sa de Facebook.

Vadim Ceban a mai menționat că reducerea temperaturii nu are decât efecte benefice.

„Ce disconfort major poate provoca reducerea temperaturii de la 24-25 de grade Celsius, când mulți stau în casă desculți, în tricouri și șorți, până la 21-22 de grade, care este cunoscută drept o temperatură mai potrivită pentru om? Pentru ce să aduci la fierbere un ceainic plin cu apă, dacă vrei să pregătești o singură cană cu ceai sau cafea?”, a mai menționat Ceban.

Șeful Moldovagaz a dat de înțeles că întreprinderile ar trebui să utilizeze și alte resurse decât gazul.

„De ce unele întreprinderi insistent continuă să utilizeze pentru nevoile tehnologice anume gaz natural, când au la dispoziție rezerve alternative de carburanți? Personal, pentru mine, aceste răspunsuri sunt evidente și chiar retorice. Moldovagaz este partea cea mai puțin interesată în reducerea volumului utilizării gazului”, a subliniat Ceban.

***

Amintim că, pe 13 octombrie, a fost declarată stare de alertă pe piața gazelor naturale, după ce autoritățile nu au reușit să încheie un nou contract cu Gazpromul.

Contractul precedent dintre Gazprom și Moldovagaz a expirat în data de 30 septembrie. La începutul lunii octombrie, părțile au convenit să prelungească înțelegerea cu o lună, însă la un preț de $790 pentru 1000m3 de gaz, și nu de $200, cum prevedea acordul precedent. Totuși, viceministrul Andrei Spînu a dat asigurări că pentru consumatori nu se va face simțită modificarea de preț.

Pe 11 octombrie, în urma discuțiilor cu reprezentanții Gazprom din cadrul Forumului Internațional al Gazelor, care s-a desfășurat la Sankt Petersburg, ministrul Andrei Spînu a susținut o conferință de presă. Oficialul a precizat că prețul stabilit pentru luna octombrie ar fi „nejustificat și nerealist” pentru Moldova. De asemenea, acesta a menționat că se caută soluții de alternativă.

Pe parcursul săptămânii curente, Moldovagaz a îndemnat de trei ori consumatorii să reducă cheltuielile de gaz.

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul PAS Mihai Popșoi a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că la Chișinău este așteptat șeful-adjunct al administrației prezidențiale din Rusia Dmitri Kozak, pentru a discuta cu autoritățile despre livrarea gazului natural în Republica Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: