NewsMaker

Președintele Moldovagaz, despre reducerea consumului: „De ce să fierbi un ceainic întreg, pentru o singură cană”?

Șeful Consiliului de Administrație al ”Moldovagaz” S.A Vadim Ceban a publicat un text pe pagina sa de Facebook cu privire la criza din sectorul gazelor naturale. Acesta a explicat că solicitarea privind optimizarea consumului de gaz ar trebui să fie o practică normală nu doar în situații de criză, dar o realitate conștientizată zi de zi.

Ceban a menționat că a decis să facă personal unele precizări, întrucât apelul privind reducerea consumului de gaz a provocat un val de critici.

„Ce poate fi dificil sau condamnabil în faptul că atunci când pleacă la serviciu sau în altă parte, proprietarul apartamentului/casei va reduce volumul sistemului autonom de încălzire pe durata absenței? Este o practică răspândită pe larg în întreaga lume. Mai mult, sistemele moderne permit programarea procesului”, a scris președintele Moldovagaz pe pagina sa de Facebook.

Vadim Ceban a mai menționat că reducerea temperaturii nu are decât efecte benefice.

„Ce disconfort major poate provoca reducerea temperaturii de la 24-25 de grade Celsius, când mulți stau în casă desculți, în tricouri și șorți, până la 21-22 de grade, care este cunoscută drept o temperatură mai potrivită pentru om? Pentru ce să aduci la fierbere un ceainic plin cu apă, dacă vrei să pregătești o singură cană cu ceai sau cafea?”, a mai menționat Ceban.

Șeful Moldovagaz a dat de înțeles că întreprinderile ar trebui să utilizeze și alte resurse decât gazul.

„De ce unele întreprinderi insistent continuă să utilizeze pentru nevoile tehnologice anume gaz natural, când au la dispoziție rezerve alternative de carburanți? Personal, pentru mine, aceste răspunsuri sunt evidente și chiar retorice. Moldovagaz este partea cea mai puțin interesată în reducerea volumului utilizării gazului”, a subliniat Ceban.

***

Amintim că, pe 13 octombrie, a fost declarată stare de alertă pe piața gazelor naturale, după ce autoritățile nu au reușit să încheie un nou contract cu Gazpromul.

Contractul precedent dintre Gazprom și Moldovagaz a expirat în data de 30 septembrie. La începutul lunii octombrie, părțile au convenit să prelungească înțelegerea cu o lună, însă la un preț de $790 pentru 1000m3 de gaz, și nu de $200, cum prevedea acordul precedent. Totuși, viceministrul Andrei Spînu a dat asigurări că pentru consumatori nu se va face simțită modificarea de preț.

Pe 11 octombrie, în urma discuțiilor cu reprezentanții Gazprom din cadrul Forumului Internațional al Gazelor, care s-a desfășurat la Sankt Petersburg, ministrul Andrei Spînu a susținut o conferință de presă. Oficialul a precizat că prețul stabilit pentru luna octombrie ar fi „nejustificat și nerealist” pentru Moldova. De asemenea, acesta a menționat că se caută soluții de alternativă.

Pe parcursul săptămânii curente, Moldovagaz a îndemnat de trei ori consumatorii să reducă cheltuielile de gaz.

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul PAS Mihai Popșoi a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că la Chișinău este așteptat șeful-adjunct al administrației prezidențiale din Rusia Dmitri Kozak, pentru a discuta cu autoritățile despre livrarea gazului natural în Republica Moldova.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Oana Țoiu, despre explicații pentru interdicția primarului de Chișinău: „România nu este datoare dl. Ceban”

Ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că România „nu este datoare” să ofere explicații primarului de Chișinău, Ion Ceban, cu privire la interdicția acestuia de a intra pe teritoriul țării, întrucât nu este cetățean român. Oficiala a menționat că edilul va primi totuși un răspuns de la instituția abilitată, în acest caz fiind vorba de Serviciul Român de Informații. Precizările au fost făcute în cadrul emisiuni din 19 iulie, la Antena 3 CNN.

România nu este datoare domnului Ceban, pentru că domnul Ceban nu este un cetăţean român, e improbabil că va putea vreodată fi, nu este un cetăţean al Uniunii Europene şi este dreptul nostru de a acorda sau nu acces pe teritoriul nostru. România, ca orice altă ţară membră şi a spaţiului Schengen şi a Uniunii Europene, poate interzice accesul pe teritoriul său tuturor persoanelor despre care consideră că poate să reprezinte un risc pentru siguranţa naţională sau pentru ordinea publică. Este dreptul României, este dreptul Uniunii Europeane, nu a fost contestat de niciun alt stat membru în acest moment. Odată cu interdicţia accesului domnului Ceban şi altor doi cetăţeni moldoveni pe teritoriul României, este o interdicţie care se extinde la întreg spaţiul Schengen”, a declarat Oana Țoiu, potrivit Digi24.

Întrebată de ce Ion Ceban este considerat un pericol de către România, ministra a spus: „Este o întrebare pe care şi domnul Ceban a pus-o într-o adresă oficială. Va primi sigur răspuns de la instituţiile abilitate, în acest caz Serviciul Român de Informaţii, însă să fie foarte clar, nici nu există vreo datorie a României de a da toate detaliile pe care le deţine şi cred că este ceva lesne de înţeles pentru toată lumea, că atunci când vorbim de un potenţial pericol, vorbim şi de rezerva pe care instituţiiile o au în a transparentiza toate informaţiile pe care le deţin”.

Amintim că Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban califică decizia drept una politică.

Pe 17 iulie, ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că decizia de a-i interzice primarului Chișinăului accesul în România a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Oficiala a reiterat, totodată, că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict „din rațiuni care țin de siguranța națională”. 

În aceiași zi, Ion Ceban a negat afirmațiile Oanei Țoiu, solicitând probe care să i le confirme. „Vreau dovada că ar exista ceva, pentru că acel ceva nu există”, a spus el.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: