publika.md

Moldovagaz solicită, pentru a treia oară, reducerea consumului zilnic de gaze naturale

Compania „Moldovagaz” a solicitat, pe 15 octombrie, consumatorilor finali să reducă utilizarea gazului natural. Este a treia solicitare de acest fel lansată în spațiul public timp de o săptămână. Mesajul a fost publicat în contextul stării de alertă în sectorul gazelor naturale, instituite de Comisia pentru Situații Excepționale.

SA „Moldovagaz” solicită consumatorilor finali să dea dovadă de înțelegere și responsabilitate civică, reducând temporar consumul zilnic de gaze naturale.

Potrivit reprezentanților companiei, consumatorii casnici sunt rugați să:

– Deconecteze sistemele individuale de încălzire (cazane de gaze și alte utilaje) pe perioada absenței (pe parcursul zilei de lucru, pe perioada plecării/deplasării);

– Reducă la capacitate minimă consumul utilajelor de gaze pe timp de noapte, inclusiv reducerea consumului de gaze în timpul zilei;

– Limiteze consumul gazelor naturale în scopul pregătirii/ încălzirii hranei și a apei.

La fel, consumatorii noncasnici sunt rugați să:

– Organizeze programul de muncă al angajaților, astfel încât să fie redus la maxim timpul de încălzire a încăperilor, unde se desfășoară activitatea de producere;

– Adapteze și organizeze regimul de activitate a întreprinderii în ture, la necesitate;

– Reducă utilizării gazelor naturale în scopuri secundare/ neproductive. La întreprinderile din sectorul comunal-menajer să se desfășoare o campanie de informare în rândul angajaților întru reducerea consumului de gaze naturale, în scopuri personale;

– Identifice posibilități de trecere la surse alternative de combustibil.

„SA „Moldovagaz” mizează pe înțelegerea și responsabilitatea civică a fiecărui consumator din Republica Moldova. Prin eforturi comune, vom depăși această perioadă dificilă. Mulțumim pentru înțelegere!”, se mai arată în mesaj.

Amintim că, pe 13 octombrie, a fost declarată stare de alertă pe piața gazelor naturale, după ce autoritățile nu au reușit să încheie un nou contract cu Gazpromul.

În contextul stării de alertă, Comisia pentru Situații Excepționale a solicitat Ministerului Educației și Cercetării să evalueze necesitățile de funcționare ale instituțiilor de învățământ și să elaboreze scenarii privind desfășurarea procesului de studii. Potrivit documentului, instituțiile de învățământ din Republica Moldova ar putea fi nevoite să își sisteze activitatea sau să desfășoare orele în regim online.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Procedurile de înfrățire dintre Focșani și Chișinău, suspendate după ce Ceban a primit interdicție de intrare în România

Municipiul Focșani a suspendat procedurile de înfrățire cu municipiul Chișinău, după reacțiile care odată cu aplicarea interdicției de intrare pe teritoriul României în privința primarului capitalei Republicii Moldova, Ion Ceban. Anunțul a fost făcut de primarul Focșaniului, Cristi Valentin Misăilă, pe pagina sa de Facebook.

Cristi Valentin Misăilă a menționat că, în ultima vreme, a fost ținta unor „atacuri” din partea reprezentanților locali ai USR în legătură cu inițiativa privind înfrățirea dintre Focșani și Chișinău, după ce Ion Ceban a primit interdicție de intrare în România. Edilul a precizat că, pentru că acest demers „risca să fie compromis de interpretări politice”, procedurile de înfrățire cu Chișinău au fost suspendate, „până la clarificarea tuturor aspectelor diplomatice”. Decizia a fost luată pe 11 iulie.

Din păcate, prea des asistăm la o politică alimentată de atacuri ieftine și reflexe populiste. În loc să se înțeleagă rostul profund al colaborării dintre comunități, unii aleg să transforme orice pas înainte într-o oportunitate de scandal. Le transmit că dezvoltarea reală nu se face cu lozinci și acuzații ci cu muncă și parteneriate solide. În ciuda unor astfel de atacuri, Primăria Focșani va continua să aleagă calea valorilor sale tradiționale, a deschiderii și a respectului față de oameni, dincolo de zgomotul de fundal al unei politici fără substanță”, a spus primarul.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Atât Ion Ceban, cât și Blocul Alternativa, din care face parte inclusiv partidul MAN, condus de edilul capitalei, au declarat că în spatele deciziei s-ar afla președinta Maia Sandu și formațiunea de guvernământ PAS. La rândul său, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins învinuirile, declarând că interdicția are legătură cu acțiunile lui Ion Ceban. Oficialul a evidențiat pozițiile pro-ruse pe care le-a avut primarul de-a lungul timpului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: