Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk, care se află într-o vizită oficială în Republica Moldova, a susținut un discurs în plenul Parlamentului de la Chișinău. În cadrul alocuțiunii, oficialul a declarat că victoria Ucrainei împotriva invaziei ruse va fi și victoria Republicii Moldova. Stefanchuk a mulțumit moldovenilor pentru ajutorul acordat cetățenilor ucraineni de la începutul invaziei ruse. „Slavă Ucrainei! Slavă Moldovei”, a declarat șeful legislativului ucrainean, în încheierea alocuțiunii sale.
Grosu, în ucraineană: „Ucraina va învinge. Slavă eroilor!”
Președintele Radei Supreme a venit în plenul Parlamentului în jurul orei 18:30, la finalul ședinței legislativului. Precizăm că deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au părăsit sala de ședințe cu puțin timp înainte ca oficialul să-și făcă apariția.
Șeful legislativului de la Chișinău a susținut un discurs de introducere a omologului său ucrainean. Igor Grosu a salutat dialogul dinamic dintre Parlamentul Republicii Moldova și Rada Supremă a Ucrainei.
De asemenea, speaker-ul reiterat solidaritatea și sprijinului Moldovei pentru poporul ucrainean în lupta contra agresiunii ruse.
„Sunt aproape doi ani de când vecinii noștri luptă cu dârzenie pentru libertatea și independența lor, libertatea noastră, a tuturor. (…) Din prima zi a invaziei Kremlinului în Ucraina, Republica Moldova este și va rămâne alături de dumneavoastră, iar ucrainenii vor beneficia de tot ajutorul nostru, de tot ce este necesar. Și Parlamentul Republicii Moldova este deschis pentru toți prietenii noștri ucraineni. În acești doi ani, au fost organizate zeci de evenimente cu cetățeni ucraineni, oficiali, societatea civilă, refugiați și vom continua”, a spus el.
Igor Grosu a condamnat crimele comise de armata rusă pe teritoriul Ucrainei.
„Acum o săptămână la Kiev, când erau comemorate victimele Holodomorului – marea înfometare din Ucraina – Rusia a atacat, în mod cinic, Kievul. Acesta fiind cel mai masiv atac aerian de la începutul războiului. Pentru imperiul rus, indiferent cum s-ar numi astăzi, valoarea vieții umane nu înseamnă nimic. Iar ceia ce se întâmplă astăzi în Ucraina, la Kiev, Bucea, Irpin, Melitopol, Harkiv, Herson și alte sute de localități este o confirmare a naturii criminale a acestui regim. Dar va veni timpul – și noi știm că va veni – se va întâmpla, după victoria Ucrainei în război, când aceste atrocități vor fi condamnate și pedepsite, pentru a nu se repeta niciodată”, a declarat oficialul.
Președintele Parlamentului și-a exprimat speranța că, după ce Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderarea la UE cu Republica Moldova și Ucraina, și țările-membre ale blocului comunitar vor lua o decizie pozitivă în acest sens.
„Atât Ucraina, cât și Republica Moldova au ales libertatea. Au ales să facă parte din lumea liberă, democratică, prosperă. Unde viața omului și respectul pentru demnitatea umană constituie valori supreme. Împreună am decis să ne rupem de imperiul răului, decizie care ne-a costat vieți omenești și teritorii ocupate, și împreună am primit statutul de țări candidate pentru a deveni membri ai Uniunii Europene. Acest efort uriaș merită să fie înțeles și răsplătit pe măsură. Speranța noastră este ca în viitorul cel mai apropiat, toate statele europene vor sprijini unanim deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru Ucraina și Republica Moldova. Trebuie să acționăm ca o singură voce, iar acesta va fi cel mai puternic semnal că suntem uniți într-un moment crucial pentru acest secol”, a comunicat oficialul.
Pe final, Igor Grosu a mulțumit, în ucraineană, poporului Ucrainei că luptă pentru libertate, inclusiv cea a Moldovei.
„Domnule Stefanchuk, încă o dată, în numele cetățenilor Republicii Moldova, îmi exprim recunoștința pentru sacrificiul făcut de poporul ucrainean pentru libertatea noastră comună. Ucraina va învinge. Slavă eroilor!”, a spus președintele Parlamentului.
„Victoria noastră asupra agresorului va fi comună”
Ulterior, președintele Radei Supreme și-a început alocuțiunea. Discursul oficialului a debutat cu un mesaj în limba română.
„Dragi prieteni, stimați colegi, sunt onorat să fiu astăzi în Parlamentul Republicii Moldova”, a spus Ruslan Stefanchuk.
În continuare, oficialul și-a continuat intervenția în limba ucraineană.
Politicianul a mulțumit cetățenilor țării noastre pentru ajutorul acordat vecinilor ucraineni de la începutul invaziei ruse din Ucraina
„De mai mult de douăzeci de luni, Ucraina trăiește realitatea unui agresiv război la scară largă, dus de Rusia, și își apară dreptul la o existență independentă. În această perioadă, am simțit și continuăm să simțim sprijinul țării vecine – Moldova. O țară mică, cu inimă mare. Cetățenii Moldovei și-au arătat adevărata iubire pentru aproapele lor. Mulți dintre ei s-au implicat într-un fel anume ca să ajute Ucraina și ucrainenii la greu. Mă înclin adânc și mulțumesc sincer oamenilor Moldovei pentru aceia că din prima zi de război v-ați deschis granița și casele pentru zeci de mii de femei și copii ucraineni care fugeau de teroarea rusă. Din numele cetățenilor ucraineni, îmi exprim sincera recunoștință pentru fiecare dintre voi, pentru reprezentanții unui popor puternic, de neînduplecat”, a spus acesta.
Oficialul a onorat, de asemenea, și memoria lui Alexandr Mațievschii, soldatului ucrainean, originar din Moldova, care a fost împușcat de militarii ruși pentru că a rostit „Slavă Ucrainei”.
„De la începutul războiului, cetățenii Ucrainei care au rădăcini moldovenești au mers, de asemenea, pe front. Unul dintre ei era născut la Chișinău. Un eroul al Ucrainei pe nume Alexandr Mațievschii, care, înainte ca viața să-i fie curmată de gloanțele rusești, a strigat „Slavă Ucrainei!”. Să-i fie veșnică amintirea. Soldați ca el apără libertatea noastră și a voastră pe front. Ei înțeleg că acesta este războiul nostru comun. Victoria noastră asupra agresorului va fi comună”, a menționat acesta.
Oficialul a declarat că, deși războiul brutal continuă, ucrainenii speră la o pace justă, de durată și cuprinzătoare. „Înțelegem că un armistițiu fără retragerea completă a trupelor și armelor rusești de pe întreg teritoriul Ucrainei doar va crea o pauză temporară în cursul războiului. Aceasta va fi folosită de agresor pentru a-și reface și aduna forțele pentru un atac și mai puternic asupra teritoriului nostru, în viitor”, a adăugat Stefanchuk.
Președintele Radei Supreme le-a mulțumit parlamentarilor moldoveni pentru că au adoptat o declarație prin care Republica Moldova condamnă Holodomorul și îl recunoaște drept genocid împotriva ucrainenilor.
„Vă mulțumesc dragi deputați ai Parlamentului Republicii Moldova pentru că ați condamnat crimele de război și crimele împotriva umanității comise de Rusia pe teritoriul Ucrainei și, mai cu seamă, pentru adoptarea, în noiembrie 2022, a unei declarații importante cu privire la condamnarea Holodomorului din 32′-32′, drept genocid al poporului ucrainean. Ceea ce reflectă solidaritatea cu poporul ucrainean, care apără atât pacea și libertatea continentului european, cât și a Republicii Moldova. Am comemorat de curând acest eveniment tragic și vocea dvs. a fost importantă pentru a condamna crimele acelui regim stalinist și orice fel de crime de acest gen. Se continuă folosirea acelorași instrumente și metode: înfometare, război, crimă. Dar sunt sigur că împreună cu prieteni ca Moldova, niciodată nu le vom permite să reușească”, a spus oficialul.
În discursul său, Ruslan Stefanchuk s-a declarat bucuros că Ucraina și Moldova merg împreună pe calea spre Uniunea Europeană.
„Poporul ucrainean, din punct de vedere istoric, a fost, este și va fi mereu parte a civilizației europene, la fel ca și moldovenii. Astăzi, ucrainenii apără aceste valori civilizaționale cu arma în mână. Acesta este un argument în plus ca Ucraina să fie integrată instituțional în comunitatea europeană și euro-atlantică. Mă bucur că pe această cale Ucraina și Moldova merg împreună. Sper că instituțiile europene vor înțelege că fără țările noastre o Europă unită nu este completă. Nu dorim să fim luați în Europa, noi revenim în casa noastră europeană”, a comunicat el.
Șeful legislativului de la Kiev a declarat că, în ciuda războiului, autoritățile din țara vecină pregătesc reconstrucția Ucrainei. Ruslan Stefanchuk a declarat că Moldova ar putea participa la reconstrucția Ucrainei, ceea ce ar consolida relațiile moldo-ucrainene și ar aduce mai aproape popoarele noastre.
„În pofida războiului actual, astăzi pregătim deja reconstrucția Ucrainei și lichidarea consecințelor a ceia ce au făcut invadatorii ruși în orașele și satele noastre. Vreau să vă asigur că Moldova ar putea participa la reconstrucția Ucrainei ca un punct focal al acestui ambițios proiect regional. Asta ar fi o bază solidă pentru dezvoltarea relațiilor noastre bilaterale. Astfel, împreună vom scrie istoria care va aduce laolaltă și mai departe popoarele noastre vecine și prietene. Asemeni viitorului pod peste Nistru, în apropierea localităților Iampol și Cosăuți, construcția căruia a început deja”, a spus acesta.
La final, Ruslan Stefanchuk a transmis și un mesaj pentru deputații și cetățenii moldoveni.
„Vă doresc să reușiți să asigurați integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova. Vreau să vă spun că Rada Supremă a Ucrainei, poporul ucrainean își vor reaminti mereu de binele pe care l-ați făcut, de asistența pe care ne-ați oferit-o și vom merge împreună. Slavă Ucrainei! Slavă Moldovei!”, a declarat oficialul.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!