presedinte.md

Președintele României, Klaus Iohannis, spune în ce condiții Moldova ar putea adera la NATO

O eventuală apropiere a Republicii Moldova de Alianța Nord-Atlantică va putea fi pusă în discuție doar după ce Chișinăul va decide să modifice statutul de neutralitate, consfințit în Constituție. Declarația a fost făcută de președintele României, Klaus Iohannis, în marja Summitului NATO, care a început pe 11 iulie la Vilnius, scrie caleaeuropeana.ro.

Întrebat în cadrul unor declarații de presă premergătoare summitului NATO despre perspectiva ca Republica Moldova să se apropie de Alianța Nord-Atlantică, Klaus Iohannis a evocat statutul neutru din punct de vedere militar al Moldovei.

„Moldova are în Constituție statutul de neutralitate și atunci când decide să schimbe această postură, chestiunea poate fi pusă în discuție fără nicio problemă”, a spus președintele României.

În cadrul declarațiilor sale inițiale, președintele a precizat că printre obiectivele României se numără sprijinul pentru partenerii vulnerabili, mai ales pentru Republica Moldova, care ar fi, potrivit liderului de la Cotroceni, „cea mai expusă presiunilor Rusiei”.

„Astfel, voi avea un mesaj fără echivoc cu privire la susținerea consolidării capacității de apărare și a rezilienței Republicii Moldova”, a punctat el.

Precizăm că liderii NATO se reunesc marți și miercuri la Vilnius pentru un summit în încercarea de a depăși diviziunile privind candidatura de aderare a Ucrainei, după ce s-a ajuns la un acord pentru ridicarea blocării de către Turcia a aderării Suediei la alianța militară, , iar secretarul general Jens Stoltenberg a promis că declarația finală a summitului va transmite un mesaj puternic și pozitiv pentru viitorul aderării Ucrainei la NATO. Republica Moldova este reprezentată la eveniment de ministrul de Externe, Nicu Popescu.

Amintim că, anterior, președinta Maia Sandu a declarat că o eventuală aderare a Republicii Moldova la NATO va fi decisă doar de moldoveni, prin referendum. În același timp, șefa statului a recunoscut că țara nu este încă pregătită pentru o astfel de schimbare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Igor Grosu

Grosu, prezent la Congresul PNL: „Vom face lucruri frumoase pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului”

Igor Grosu, președintele Parlamentului și liderul Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate, a participat pe 12 iulie la Congresul extraordinar al Partidului Național Liberal (PNL) din România. Politicianul a susținut un discurs în timpul reuniunii, în care a urat succes PNL-ului și a făcut apel la liberali să fie alături de Republica Moldova la alegerile parlamentare din 28 septembrie, pentru a da statului o perspectivă „clară” privind integrarea europeană.

Noi, în Republica Moldova, urmărim foarte atent ce se întâmplă în România. Pentru că de felul cum merg lucrurile la București, în întreaga Românie foarte mult depind și felul în care merg lucrurile în R. Moldova. Vă mulțumesc pentru tot ajutorul pe care l-ați acordat constant la nivel de Guvern, la nivel de agenții, primării. Lucrul ăsta este apreciat, lucrul ăsta este de menționat de fiecare dată, fiindcă ajutorul României nu s-a oprit niciodată și este complicat să-l cuantificăm, pentru că el este continuu”, a declarat Igor Grosu.

Liderul PAS a mai notat interferențele ruse cu care s-a confruntat România în perioada alegerilor prezidențiale din 2025. E a subliniat că Rusia are o „atenție permanentă” față de România și Republica Moldova. „Ei ne privesc ca un tot întreg, ca un neam, ca o națiune. Măcar aici sunt sinceri, că ne tratează ca pe neamul românesc. Dvs ați simțit cumva pe pielea dvs lucruri pe care noi le simțim de 35 de ani, dar asta te face mai tare și mai pregătit”, a adăugat acesta.

Igor Grosu a remarcat că, în toamnă, și în Republica Moldova urmează să aibă loc alegeri parlamentare. Politicianul a declarat că scrutinul va fi despre calea pe care va merge statul, iar opțiunile sunt două: aderarea la UE sau rămânerea în „incertitudine”.

De ales nu prea avem multe. Dar un lucru simt și sunt sigur că cu ajutorul dvs, cu ajutorul prietenilor o să învingem și o să dăm Republicii Moldova o perspectivă foarte clară de integrare europeană. Vă rugăm să fiți alături. Și când spun că fiți alături, am în vedere să discutați cu primarii, primar la primar, ministru la ministru, om la om, politician la politician, să le transmiteți încrederea și sprijinul, că Republica Moldova nu este singură, are mulți prieteni și va reuși”, a menționat președintele PAS.

La final, Igor Grosu a urat succes în continuare Partidul Național Liberal, pe care l-a numit „partid-frate”. „Împreună o să facem echipă, împreună vom face lucruri frumoase pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului”, a spus el

Facebook/Igor Grosu

Precizăm că Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Național Liberal sunt membri ai Partidului Popular European – una dintre cele mai mari formațiuni transnaționale din Parlamentul European.

Congresul extraordinar al PNL a avut loc în Sala Unirii din Parlamentul României. Pe lângă liberali, la reuniune au mai participat președintele țării, Nicușor Dan, și reprezentanți ai formațiunilor din coaliția de guvernare.

În cadrul reuniunii a fost votată conducerea formațiunii. Astfel, premierul Ilie Bolojan a fost ales președinte al Partidului Național Liberal, cu 976 de voturi. El a fost singurul care a candidat pentru această poziție. De asemenea, vicepreședinți ai partidului au fost aleși Cătălin Predoiu, Ciprian Ciucu, Adrian Veştea şi Nicoleta Pauliuc, iar Dan Motreanu a fost numit secretar general al PNL.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: