Președintele SUA Joe Biden a vorbit despre Moldova și spiritul democrației de la tribuna Adunării Generale a ONU (VIDEO)
Full Article 2 minutes read

Președintele SUA Joe Biden a vorbit despre Moldova și spiritul democrației de la tribuna Adunării Generale a ONU (VIDEO)

Președintele SUA Joe Biden a menționat Republica Moldova în cadrul discursului său din timpul dezbaterile generale ale celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale ONU. Liderul american a amintit de țara noastră în contextul statelor în care a învins democrația.

„Adevărul este că lumea democratică este oriunde. Trăiește în activiștii anticorupție, apărătorii drepturilor omului, în jurnaliști, în protestatarii pașnici… Trăiește în moldovenii mândri care au obținut o victorie triumfătoare pentru forțele democratice, pentru mandatul de a combate corupția și a construi o economie mai incluzivă”, a declarat Joe Biden.

Președinta țării Maia Sandu, care participă la lucrările Adunării Generale a ONU, a venit cu o reacție pa pagina sa de Facebook: „Realizările noastre se văd și la New York. Mulțumim domnului Joe Biden, președintele Statelor Unite, pentru aprecierea alegerii concetățenilor noștri de a lupta pentru democrație, a combate corupția și a dezvolta o economie mai incluzivă, în cadrul mesajului Domniei sale de la tribuna ONU”.

În 2011, Joe Biden a venit la Chișinău împreună cu soția sa Jill Biden, fiind prima vizită a unui vicepreședinte al SUA în Republica Moldova.

Miercuri, 22 septembrie, Maia Sandu va susține în plenul Adunării Generale a ONU un discurs (ora estimativă – 13.00/20.00 ora Chișinăului). De asemenea, la New York, șefa statului va avea mai multe întrevederi bilaterale. Asociația Promo-LEX i-a sugerat președintei țării Maia Sandu să abordeze de la tribuna Organizației Națiunilor Unite problema respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană. Reprezentanții Asociației au lansat un apel public prin care îi solicită șefei statului să insiste asupra evacuării muniției și militarilor Federației Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, să susțină public necesitatea executării Hotărârilor CtEDO și să solicite delegarea unui raportor special al ONU, care să monitorizeze respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Maia Sandu va avea o întrevedere, în SUA, cu omologii săi din Polonia, Andrzej Duda, din Ucraina, Vladimir Zelenski, dar și cu premierul Georgiei, Irakli Garibashvili.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: