AP Photo/Patrick Semansky

Președintele SUA Joe Biden a vorbit despre Moldova și spiritul democrației de la tribuna Adunării Generale a ONU (VIDEO)

Președintele SUA Joe Biden a menționat Republica Moldova în cadrul discursului său din timpul dezbaterile generale ale celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale ONU. Liderul american a amintit de țara noastră în contextul statelor în care a învins democrația.

„Adevărul este că lumea democratică este oriunde. Trăiește în activiștii anticorupție, apărătorii drepturilor omului, în jurnaliști, în protestatarii pașnici… Trăiește în moldovenii mândri care au obținut o victorie triumfătoare pentru forțele democratice, pentru mandatul de a combate corupția și a construi o economie mai incluzivă”, a declarat Joe Biden.

Președinta țării Maia Sandu, care participă la lucrările Adunării Generale a ONU, a venit cu o reacție pa pagina sa de Facebook: „Realizările noastre se văd și la New York. Mulțumim domnului Joe Biden, președintele Statelor Unite, pentru aprecierea alegerii concetățenilor noștri de a lupta pentru democrație, a combate corupția și a dezvolta o economie mai incluzivă, în cadrul mesajului Domniei sale de la tribuna ONU”.

În 2011, Joe Biden a venit la Chișinău împreună cu soția sa Jill Biden, fiind prima vizită a unui vicepreședinte al SUA în Republica Moldova.

Miercuri, 22 septembrie, Maia Sandu va susține în plenul Adunării Generale a ONU un discurs (ora estimativă – 13.00/20.00 ora Chișinăului). De asemenea, la New York, șefa statului va avea mai multe întrevederi bilaterale. Asociația Promo-LEX i-a sugerat președintei țării Maia Sandu să abordeze de la tribuna Organizației Națiunilor Unite problema respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană. Reprezentanții Asociației au lansat un apel public prin care îi solicită șefei statului să insiste asupra evacuării muniției și militarilor Federației Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, să susțină public necesitatea executării Hotărârilor CtEDO și să solicite delegarea unui raportor special al ONU, care să monitorizeze respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Maia Sandu va avea o întrevedere, în SUA, cu omologii săi din Polonia, Andrzej Duda, din Ucraina, Vladimir Zelenski, dar și cu premierul Georgiei, Irakli Garibashvili.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: