Președinția a refuzat să retragă cetățenia pentru Șor și Plahotniuc. Galbur: „Lipsă de curaj și voință politcă”
Full Article 4 minutes read

Președinția a refuzat să retragă cetățenia pentru Șor și Plahotniuc. Galbur: „Lipsă de curaj și voință politcă”

Președinția a refuzat să retragă cetățenia Republicii Moldova oligarhilor Vlad Plahoniuc și Ilan Șor, după ce o solicitare în acest sens a fost înaintată de Partidul Național Moldovenesc (PNM). Anunțul a fost făcut de președintele PNM Dragoș Galbur, care a calificat decizia ca fiind o „manifestare a lipsei de curaj și voinței politice”.

Am luat act de refuzul Președinției Republicii Moldova de a retrage cetățenia pentru Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Această decizie este o manifestare evidentă a lipsei de curaj și voință politică din partea conducerii noastre de vârf, care pare să acționeze în interes personal și electoral, ignorând stabilitatea și securitatea națională. Invocarea necesității unei solicitări din partea Agenției Servicii Publice (ASP) și a Serviciului de Informații și Securitate (SIS) pentru a-și justifica inacțiunea este profund dezolantă. Această abordare este echivalentă cu pasarea responsabilității și reprezintă o insultă la adresa cetățenilor preocupați de siguranța societății noastre”, a scris Dragoș Galbur pe Facebook.

Liderul PNM a declarat că răspunsul președinției este „cu atât mai inacceptabil”, cu cât anul trecut șefa statului Maia Sandu i-a retras cetățenia Republicii Moldova politicianului Alexandr Kalinin, cunoscut pentru faptul că aduna mijloace financiare pentru armata rusă care agresează militar Ucraina. „Să fie oare Kalinin mai periculos pentru Republica Moldova, decât Plahotniuc și Șor? Lipsa de coerență și de aplicare uniformă a legii ridică serioase semne de întrebare cu privire la integritatea și independența instituțiilor statului”, a menționat acesta.

Galbur a sugerat că refuzul conducerii țării să retragă cetățenia Republicii Moldova lui Șor și Plahotniuc este „în detrimentul securității naționale”.

Guvernarea, prin lipsa de curaj și voință politică în refuzul retragerii cetățeniei pentru Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, arată o preocupare exclusivă pentru interesul personal și electoral, în detrimentul securității naționale. Este o tactică murdară menită să manipuleze alegătorii prin frică: ori ne alegeți pe noi, ori vin oligarhii pro-ruși să vă conducă. Sper ca pe viitor cetățenii să aleagă politicieni care pe lângă integritate, mai au și curaj. Ne sunt de ajuns 32 de ani de frică și lașitate”, a conchis politicianul.

Precizăm că, pe 13 martie, PNM i-a solicitat președintei Maia Sandu retragerea cetățeniei Republicii Moldova pentru oligarhii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Formațiunea a argumentat că Federația Rusă folosește aceste două persoane să submineze Moldova ca stat.

***

Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc sunt oligarhi și ex-politicieni, care au fugit din Republica Moldova în vara anului 2019. În aprilie 2023, Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor l-a 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”. Vladimir Plahotniuc, la fel, este învinuit în cazul devalizării sistemului bancar din țara noastră, însă instanța încă nu a pronunțat o decizie în privința acestuia.

În context, menționăm că, pe 5 martie, șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandru Musteața a declarat că SIS a intrat în posesia mai multor date care indică că Federația Rusă ar dori să compromită aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, prin implicarea în procesele electorale din 2024 și 2025. În aceste acțiuni, Rusia va implica 3 categorii de actori: actorii politici deschis declarați pro-Federația Rusă, actori politici declarați pro-stataliști și actori politici conectați la grupurile criminal organizate. Se planifică generarea mai multor crize inclusiv în regiunea din UTAG sau stânga Nistrului, amplificarea tendințelor radicale de natură separatistă în zona de sud a Republicii Moldova – cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă fiind gruparea lui Ilan Șor, dar și organizarea protestelor la Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: