Pretorul sectorului Ciocana Sinilga Școlnic a scăpat de urmărire penală în dosarul instrumentat de Procuratura Anticorupție
Full Article 4 minutes read

Pretorul sectorului Ciocana Sinilga Școlnic a scăpat de urmărire penală în dosarul instrumentat de Procuratura Anticorupție

Pretorul sectorului Ciocana Sinilga Școlnic a scăpat de urmărire penală. Procurorii anticorupție și-au retras învinuirile, după ce, în luna martie, aceasta fusese reținută într-un dosar de corupție, fiind publicate și imagini video cu camera ascunsă. Școlnic a publicat pe 27 septembrie o declarație în care susține că este nevinovată și că ar fi fost victima unui proces de denigrare și intimidare. De asemenea, ea i-a mulțumit primarului Ion Ceban pentru încredere.

„Salut decizia Procuraturii Anticorupție de retragere a învinuirilor aduse mie și altor persoane cu funcții de răspundere în comiterea presupuselor acte de corupție și clasarea cauzei penale în lipsa faptului infracțiunii, prin ordonanţa emisă la 22.09.2021. Pe parcursul ultimilor luni, fiind supusă unor presiuni fără precedent, am pledat constant nevinovată şi mă bucur că adevărul a triumfat”, a menționat Școlnic.

Pretorul susține că s-ar fi urmărit denigrarea sa, însă nu a oferit numele persoanelor interesate de acest lucru.

„Cei ce mi-au instrumentat dosarul, au urmărit două scopuri: de a se răzbuna pe mine pentru că nu am acceptat să fiu parte a anumitor jocuri politice dar si pentru verticalitatea mea de a refuza să fiu un instrument docil în lupta pe care o instituţie de drept anume o are cu un important magistrat din Republica Moldova”, se mai arată în mesaj.

Oficialul a dat asigurări că nu va accepta niciodată să fie implicată în acte de corupție și i-a mulțumit primarului capitalei Ion Ceban pentru că i-a „oferit șansa de a-și dovedi nevinovăția”.

„Domnul Ceban nu tolerează corupţia, lucru pe care îl apreciez enorm la Dumnealui, dar, totodată, nu admite nici abuzuri, oferindu-le subalternilor şansa de a-şi dovedi şi nevinovăţia, dar şi eficienţa. Rămân dedicată trup şi suflet funcţiei de înaltă responsabilitate pe care o deţin şi promit că şi de acum încolo voi face tot ce stă în puterile mele ca sectorul Ciocana să se dezvolte armonios, iar locuitorii să aibă condiţii adecvate necesităţilor lor”, mai spune Școlnic.

Procurorul de caz din cadrul Procuraturii Anticorupție, Alexandru Machidon, a declarat pentru ZdG că dosarul penal pornit pe numele pretorei sectorului Ciocana Sinilga Școlnic pentru fapte de corupție, a fost clasat la 22 septembrie întrucât, potrivit acuzatorului, „fapta nu întrunește elementele infracțiunii”.

***

Pe 30 martie, pretorul Sinilga Școlnic împreună cu şeful adjunct al IP Ciocana au fost aduşi la CNA pentru audieri și plasați în izolator pentru 72 de ore. Oamenii legii anunțat atunci că aceștia riscă până la 15 ani de puşcărie, amendă şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pentru o anumită perioadă.

Potrivit CNA, în perioada aprilie 2020 – prezent, pretorul sectorului Ciocana, având o înțelegere prealabilă cu șeful-adjunct al Inspectoratului de Poliție Ciocana, prin intermediul unui ofițer superior de investigații, ar fi pretins și primit de la agenții economici, care își desfășurau activitatea prin organizarea teraselor sezoniere pe domeniul public sau privat al mun. Chișinău și a comerțului ambulant stradal, sume ce variau între 5000 şi 10 000 lei. Din informaţiile colectate de anchetatori şi ofiţerii de investigaţii ai CNA rezultă că banii ar fi fost percepuţi drept taxe de protecţie şi pentru a facilita avizarea și eliberarea actelor ce permit desfășurarea activității agenţilor economici.

Bănuiţii au fost documentaţi mai multe luni, timp în care procurorii şi ofiţerii CNA au obţinut anumite înregistrări făcute publice. Reprezentanții CNA susțineau că discuţiile dintre complici au avut loc chiar în incinta Preturii sectorului Ciocana, iar din înregistrări se înţelege clar că aceştia au organizat o schemă de estorcare de bani de la cei care desfăşoară activitate de antreprenoriat în raza lor de competenţă.

Trei zile mai târziu, pretorul sectorului Ciocana a fost eliberată, iar procurorul de caz de atunci Vasile Plevan, a declarat că ea va fi cercetată în libertate, având interdicție de a părăsi țara.

 

 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: