Prețul benzinei și motorinei ar putea crește brusc, din 4 ianuarie. Intră în vigoare noile accize la carburanți
Full Article 3 minutes read

Prețul benzinei și motorinei ar putea crește brusc, din 4 ianuarie. Intră în vigoare noile accize la carburanți

Începând cu 4 ianuarie 2023, prețul pentru benzină se va majora în Republica Moldova. Scumpirile vin în contextul creșterii accizului și marjei companiilor de combustibili. Majorarea este prevăzută în versiunea actuală a Codului Fiscal al Republicii Moldova.

Din 4 ianuarie, în Moldova vor crește accizele la benzină și motorină. Pentru benzină – de la 7082 la 7719 lei pe tonă, sau de la 5,39 la 5,85 lei / litru, pentru motorină – de la 2980 la 3248 lei pe tonă, sau de la 2,52 la 2,75 lei / litru.

De asemenea, se va aplica o nouă marjă pentru companiile de combustibili, stabilită de ANRE. Pe 16 decembrie, agenția a majorat marja fixă ​​pentru principalii combustibili de la 2,62 la 2,91 lei pe litru. Ultima dată marja a fost revizuită de ANRE la jumătatea anului 2021.

Prețurile, ținând cont de noile accize și marje, vor fi stabilite de ANRE pe 3 ianuarie, urmând a fi aplicate din 4 ianuarie. Potrivit calculelor NM, creșterea planificată a accizelor și a marjelor va duce la creșterea costului unui litru de benzină cu 93 de bani și al motorinei cu 62 de bani, cu celelalte componente de preț neschimbate.

Ultima dată prețul maxim al benzinei AI-95 (22,62 lei pe litru) și al motorinei (23,18 lei pe litru) a fost stabilit de ANRE pe 30 decembrie și va fi valabil până la 3 ianuarie inclusiv.

Cum se stabilește prețul

În Moldova, spre deosebire de majoritatea țărilor europene, prețurile combustibililor nu sunt determinate de piață. Prețurile maxime de vânzare cu amănuntul pentru benzina AI-95 și motorina convențională sunt stabilite zilnic de Agenția Națională de Reglementare în Energie (ANRE) pe baza unei formule.

(PL * CV) / K + MC + AC + TVA = PC

Unde:

● PL este valoarea medie a cotației Platts (o agenție americană de informații specializată în publicarea cotațiilor de preț pentru petrol și produse petroliere) pentru un anumit tip de combustibil în ultimele 14 zile ($ pe tonă);
● CV — cursul mediu de schimb în lei față de dolari pentru ultimele 14 zile;
● K – densitatea medie a benzinei 1319 litri/tonă sau motorină 845 kg/m3 sau 1183 litri/tonă;
● MC – marja comerciala, stabilită de ANRE la fiecare șase luni;
● AC — accize per litru de combustibil;
● TVA – TVA (20%);
● PC este prețul maxim de vânzare cu amănuntul pentru benzină.

În fiecare zi în formulă se modifică doar cursul dolarului față de leu și cotațiile Platts, care depind de prețurile mondiale la produsele petroliere. Valoarea accizei se poate modifica o dată pe an, iar marja (markup-ul) companiilor de combustibil, care trebuie să acopere toate costurile și să includă profitul, trebuie revizuită de ANRE o dată la șase luni. Atunci când alte componente ale formulei se modifică, se modifică și valoarea finală a TVA-ului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: