Prezența tulpinii britanice a virusului SARS-CoV-2, confirmată în Republica Moldova
Full Article 2 minutes read

Prezența tulpinii britanice a virusului SARS-CoV-2, confirmată în Republica Moldova

Laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) a recepționat rezultatele probelor expediate Institutului de virusologie Charite, Berlin, privind monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 prin metode de biologie moleculară și secvențiere. Într-un comunicat de presă publicat pe 23 martie, reprezentanții Ministerului Sănătății au confirmat că rezultat este pozitiv.

Conform rezultatelor recepționate din cele 23 probe expediate, 11 probe au fost confirmate ca tulpină britanică B.1.1.7 (Marea Britanie). Dintre acestea, 7 probe sunt ale persoanelor suspecte la COVID-19 revenite din Marea Britanie, 2 din Ucraina și 2 pacienți cu forme grave de COVID-19 din secțiile de terapie intensivă.

„În context, Laboratorul virusologic al ANSP continuă selectarea probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS CoV-2”, se mai arată în comunicat.

***

Pe 15 martie, Ștefan Gheorghiță, șeful Departamentului Supravegherii epidemiologice a gripei și infecțiilor respiratorii virale acute din cadrul ANSP a declarat că unul dintre laboratoarele private din Moldova a achiziționat sisteme de testare capabile să diferențieze tulpina britanică. Epidemiologul a precizat, însă, că datele nu au fost verificate. Rezultatele urmează să fie confirmate de către Organizația Mondială a Sănătății.

Anterior, responsabilii din cadrul Ministerului Sănătății au expediat la un laborator din Germania mai multe probe colectate, iar rezultatele au fost negative.

Despre faptul că în țara noastră ar exista cazuri de infectare cu noua tulpină a coronavirusului a anunțat premierul interimar Aureliu Ciocoi în cadrul unei emisiuni TV, dar și primarul general al capitalei, Ion Ceban.

Amintim că, tot astăzi, ministrul Sănătății din Ucraina a declarat că tulpina britanică a coronavirusului de tip nou s-a răspândit deja în toată țara.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: