Prima Casă – de la Plahotniuc la Sandu. De ce PAS are nevoie de proiectul democraților?
Full Article 6 minutes read

Prima Casă – de la Plahotniuc la Sandu. De ce PAS are nevoie de proiectul democraților?

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat despre modernizarea proiectului Prima Casă. Deși după lansarea acestui proiect de către Vladimir Plahotniuc, reprezentanții PAS l-au criticat în repetate rânduri și intenționau să-l anuleze. Cum a trecut Prima Casa de la Plahotniuc la Sandu, si de ce politicienii au nevoie de proiecte sociale într-un an electoral  – în materialul NM. 

Ce este Prima Casa

Prima Casa este un program guvernamental pentru credite ipotecare preferențiale. Se presupune că datorită acestuia tinerilor le este mai ușor să-și cumpere prima locuință, accesând un credit ipotecar în condiții mai favorabile.

Astfel, participanții la program trebuie să plătească un avans minim de 5% din cost, iar statul asigură jumătate din garanția împrumutului. Programul are însă o limită maximă a creditului de 1 milion de lei. Există, de asemenea, o condiție – participanții la program nu trebuie să dețină deja locuințe într-o zonă urbană.

Prima Casa a lui Plahotniuc

Introducerea programului Prima Casă în Moldova a fost anunțată în 2017 de liderul de atunci al Partidului Democrat din Moldova (PDM), acum oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc. Plahotniuc controla de fapt atunci Guvernul și Parlamentul, iar Moldova a fost numită „stat capturat”. Plahotniuc a anunțat lansarea programului Prima Casă pe 20 noiembrie 2017, chiar a doua zi – pe 21 noiembrie, premierul de atunci al Moldovei Pavel Filip a anunțat că Guvernul va dezvolta proiectul Prima Casă.

Programul a fost lansat pe 21 martie 2018. Până la sfârșitul anului, programul a fost extins, iar Plahotniuc a anunțat lansarea Prima Casă 2 și Prima Casa 3. De obicei, astfel de declarații coincideau cu ciclurile electorale. Deja în februarie 2019 au avut loc alegeri parlamentare în Moldova.

După schimbarea puterii în iunie 2019, Plahotniuc a fugit din Moldova, însă programul a continuat să existe. În 2020, premierul de atunci Ion Chicu a extins programul, majorând vârsta eligibilă a beneficiarilor și micșorând prima rată.

Prima Casă - de la Plahotniuc la Sandu. De ce PAS are nevoie de proiectul democraților?

Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au fost inițial „sceptici” cu privire la program. În calitate de prim-ministru în a doua jumătate a anului 2019, Maia Sandu a anunțat că „programele democraților” Prima Casă și Drumuri bune ar trebui analizate la prezența schemelor de corupție. Despre acest lucru a vorbit și șefa de atunci a Ministerului Finanțelor, Natalia Gavrilița. Ea a precizat că programele trebuie analizate, iar Guvernul trebuie să decidă dacă le va continua.

Șeful Ministerului Economiei,  deja din Guvernul Gavrilița, Sergiu Gaibu, a declarat că pledează pentru desființarea programului Prima Casă, pentru că arată ca o „bulă” financiară și comportă riscuri economice.

Programul Prima Casă nu s-a oprit însă, dar cu timpul și-a pierdut din atractivitate. În 2023, doar 60 de persoane au folosit programul (pentru comparație, peste 2 mii de persoane au folosit programul în 2019).

Prima Casă a lui Sandu

Pe 15 mai 2024, de Ziua Internațională a Familiei, Maia Sandu a anunțat relansarea programului Prima Casă.

„Astăzi, de Ziua Internațională a Familiei, celebrăm și onorăm familiile. Și ne dorim să avem cât mai multe familii fericite aici în Moldova. Pentru a face acest lucru, trebuie să îmbunătățim condițiile de viață. În cadrul numeroaselor discuții din orașele și satele țării noastre, tinerii vorbesc foarte des despre problema locuinței. Multora dintre ei le este destul de dificil să economisească bani pentru a cumpăra o casă sau un apartament. Am discutat cu guvernul posibilitatea extinderii programului Prima Casă și dezvoltării unui nou program Prima Casă PLUS. Cu ajutorul acestuia, vom putea oferi acces la resursele necesare unui număr mai mare de tineri, și nu doar celor care lucrează în instituțiile guvernamentale”, a spus Sandu.

Potrivit președintei, este necesară și creșterea volumului programului în sine pentru ca tinerii să aibă acces la mai multe resurse. În aceeași zi, premierul Dorin Recean a anunțat la începutul ședinței de guvern că în urma discuțiilor cu Sandu s-a decis pregătirea și lansarea programului în termen de o săptămână.

Remarcăm faptul că anul acesta este și an electoral. În octombrie, Moldova va organiza alegeri prezidențiale și un referendum privind aderarea Republicii Moldova la UE și alegeri parlamentare în 2025.

Prima Casă - de la Plahotniuc la Sandu. De ce PAS are nevoie de proiectul democraților?

Mișcare electorală?

Expertul WatchDog Mihaela Sirițanu a remarcat că proiecte precum Prima Casă sunt adesea folosite în scopuri politice, deoarece sunt cu impact și creează o legătură directă între alegător și Guvern. „Alte inițiative guvernamentale, de exemplu, extinderea exportului de mărfuri moldovenești în străinătate sau integrarea în UE, sunt mult mai complexe și pe termen lung, iar cetățenii nu pot simți beneficiile lor aici și acum”, a adăugat expertul.

Ea a menționat că proiecte precum Prima Casă oferă Guvernului puncte electorale și nu este nimic rău în asta. „Este rău să folosești doar astfel de programe [și să nu promovezi altele]. Un Guvern care acționează strategic trebuie să includă în programul său un mix de inițiative pe termen scurt, mediu și lung pentru a asigura succesul electoral”, a explicat expertul.

Totodată, Siriţanu a adăugat că Prima Casa are mai multe probleme. În primul rând, dificultăți birocratice. O altă mare problemă este că costul maxim al locuințelor care pot fi achiziționate în cadrul programului nu trebuie să depășească 1 milion de lei. „Acesta este echivalentul a puțin peste 50.000 de euro. Nu mai reflectă realitatea pieței imobiliare. În orașe precum Chișinău, prețurile locuințelor au crescut semnificativ, depășind limita stabilită prin program. Este important ca guvernul PAS să rezolve aceste probleme dacă vrea să extindă acest program”, a explicat expertul.

Prima Casă - de la Plahotniuc la Sandu. De ce PAS are nevoie de proiectul democraților?

Tudor Mardei | NewsMaker

Doctora în științe politice Angela Colațchi a menționat că utilizarea unor astfel de programe în scopuri electorale este un comportament politic normal și absolut orice politicieni îl folosesc, indiferent de apartenența la vreun partid. Este o altă problemă, a remarcat expertul, când astfel de proiecte sunt folosite pentru spălarea banilor.

„Plahotniuc și Partidul Democrat au avut consultanți și oameni de PR foarte buni și le-au oferit soluții foarte bune. Dar reputația lor a fost atât de deteriorată încât nici măcar aceste proiecte nu i-au putut salva. De ce să nu profiți de o idee bună [și să continui programul]. Principalul lucru este să îl modernizăm în așa fel încât să nu se dovedească a fi o altă „spălătorie” [pentru spălarea banilor]”, a concluzionat Colațchi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: