Prima declarație publică a lui Vladimir Putin despre rebeliunea lui Prigojin. Ce (nu) a spus
Full Article 4 minutes read

Prima declarație publică a lui Vladimir Putin despre rebeliunea lui Prigojin. Ce (nu) a spus

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, nu a spus aproape nimic nou în adresarea sa „istorică”, care potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, ar trebui „fără exagerare, să determine soarta Rusiei”. Liderul de la Moscova i-a anunțat pe luptătorii Wagner, care au participat la rebeliune, că vor putea semna contracte cu Ministerul Apărării, iar ceilalți vor fi liberi să plece în Belarus.

Potrivit lui Putin, majoritatea luptătorilor Wagner sunt patrioți, adăugând că aceștia au comis o greșeală, care le va fi iertată.

„Vă mulțumim pentru rezistență, solidaritate și patriotism. Solidaritatea civică a arătat că încercările de a crea tulburări interne sunt sortite eșecului. Toată lumea a fost unită într-un scop comun: responsabilitatea pentru soarta patriei. Încă de la începutul evenimentelor, toate deciziile au fost luate pentru a neutraliza amenințarea apărută.

Rebeliunea armată ar fi fost înăbușită în orice caz. Organizatorii nu au putut înțelege acest lucru. După ce și-au trădat țara, i-au trădat și pe cei care au fost atrași de crimă, i-au împins până la moarte și i-au mințit. Acesta a fost rezultatul, fratricid, pe care l-au dorit dușmanii Rusiei și diverși trădători naționali: Rusia să piardă, iar societatea noastră să se dezbine”, a declarat președintele rus.

Putin a confirmat, de asemenea, moartea piloților în lupte cu structura privată militară Wagner.

„Curajul și sacrificiul de sine al eroilor-piloți căzuți au salvat Rusia. Știm că soldații și comandanții Wagner sunt și patrioți ruși. Au încercat să folosească în întuneric. Încă de la începutul evenimentelor, la instrucțiunile mele, s-au luat măsuri pentru a evita multe vărsări de sânge”, a mai spus liderul de la Kremlin.

Totodată, Vladimir Putin i-a anunțat pe luptătorii Wagner că vor putea semna contracte cu Ministerul Apărării, iar ceilalți vor fi liberi să plece în Belarus.

„Le mulțumesc soldaților și comandanților Wagner, care au luat decizia corectă: s-au oprit. Cine vrea poate merge în Belarus. Promisiunea pe care am făcut-o va fi ținută. Sunt sigur că aceasta va fi alegerea soldaților ruși care și-au dat seama de greșeala lor”, a spus la final Putin.

Totuși, în discursul său de cinci minute, Vladimir Putin nu a menționat nicio dată numele lui Evghenii Prigojin.

***

Amintim că, în dimineața zilei de 24 iunie, Evghenii Prigojin a acuzat armata rusă că i-ar fi bombardat oamenii. Liderul mercenarilor Wagner a intrat în Rusia cu trupele sale, cu scopul de a ajunge la Moscova. El a cerut înlăturarea lui Șoigu de la conducerea Ministerului Apărării al Rusiei, acuzând înalți oficiali de stat de corupție. Rusia a adoptat măsuri sporite de securitate anti-teroriste la Moscova și în regiunile de sud ale țării. În seara zilei, după negocierile cu Putin și Lukașenko, Prigojin a anunțat brusc oficial că își retrage trupele și că revine pe câmpul de luptă din Ucraina. Conform presei din Rusia, Prigojin a înaintat până la 200 km depărtare de capitala Moscova, în doar o zi.

Pe 26 iunie, Prigojin a făcut primele declarații după rebeliune. Acesta a spus că și-a adus trupele în Rusia din cauza „nedreptății”, dar a neagat că scopul a fost de a răsturna guvernarea de la Moscova. Totodată, el a menționat că revolta grupului Wagner a demonstrat că există probleme serioase de securitate pe întreg teritoriul Rusiei.

Menționăm că Prigojin nu a precizat locul aflării sale.

Kremlinul a declarat că, după încheierea rebeliunii, Prigojin ar fi trebuit să meargă în Belarus, iar mercenarii săi – în taberele de pe câmpul de luptă. Precizăm în acest context că procuratura generală rusă a anunțat deschiderea unei anchete pentru „răzvrătire armată” împotriva al lui Prigojin împotriva Moscovei. Nu se știe deocamdată care este soarta dosarului, în condițiile în care Lukașenko i-ar fi promis lui Prigojin că toate învinuirile aduse vor fi ridicate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: