Андрей Мардарь / NewsMaker

Primăria analizează construcția a 25 de blocuri în centrul istoric al orașului

În cadrul Primăriei capitalei a fost format un grup de lucru care va analiza 25 de construcții și șantiere din centrul istoric al Chișinăului. Potrivit viceprimarului Ilie Ceban, este vorba despre proiecte pentru care au fost emise autorizații acum câțiva ani. Toate concluziile vor fi expediate Guvernului.

„Avem 5 dosare care sunt pe ultima fază de examinare. În total, sunt 25 de constructii „problematice” identificate, care vor fi examinate minuțios de către Direcția juridică, Direcția arhitectură – fiecare va prezenta câte o notă informativă. Vedem care au fost constatările Agenției supraveghere tehnică, dacă sunt abateri constatate în toată această perioadă și toate aceste materiale, constatări, vor fi prezentate către Guvern, către Ministerul Culturii, Ministerul Economiei, pentru examinare și implicare în tot acest proces. Noi nu avem nimic de ascuns. În mare parte, toate autorizațiile au fost emise în anii 2016, 2017, 2018 și astăzi, noi suntem în circumstanțele în care sunt 10-15 etaje ridicate și urmează să identificăm acele abateri și toate structurile să ia atitudine. În scurt timp, toate aceste dosare vor fi transmise”, a declarat viceprimarul capitalei Ilie Ceban.

La rândul său, primarul capitalei a menționat că trebuie definitivate amendamentele în legislație, întrucât Parlamentul este funcțional.

***

Pe 7 septembrie, primarul capitalei Ion Ceban a anunțat că a decis să instituie moratoriu pe eliberarea oricăror acte permisive de construcție în centrul istoric al orașului. Decizia este valabilă până în data de 1 aprilie 2022. De asemenea, în scurt timp, Primăria capitalei va propune Parlamentului revizuirea legislației în domeniul construcțiilor, inclusiv privind suprataxarea construcțiilor existente, care sunt lăsate în paragină.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

mediu.gov.md

Pe malul râului Tigheci prinde viață o nouă pădure: au fost plantați puieți pe 9 hectare

Pe malul râului Tigheci, în comuna Cania, au fost plantate 9 hectare de puieți în această primăvară. Anunțul a fost făcut într-un comunicat de Ministerul Mediului.

Potrivit instituției, puieții cresc sănătoși și au atins o rată de prindere de peste 80%.

Noua pădure aduce beneficii atât pentru mediu cât și pentru comunitate: aer mai curat, sol protejat și consolidarea malurilor râului Tigheci, reducând riscul de eroziune și contribuind la protejarea resurselor de apă”, a menționat Ministerul Mediului.

Pentru a proteja noua pădure de eventuale incendii de vegetație, în jurul terenului împădurit, silvicultorii au amenajat fâșii mineralizate – zone de sol curățate complet de vegetație și bine prelucrate. „Aceste zone vor servi ca o barieră de protecție, împiedicând focul să se extindă spre puieți în cazul izbucnirii unui incendiu în apropiere”, a precizat ministerul.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: