Primăria Chișinău, despre grupele cu program prelungit și nemulțumirile părinților: Vom solicita să fie finanțate de stat
Full Article 3 minutes read

Primăria Chișinău, despre grupele cu program prelungit și nemulțumirile părinților: Vom solicita să fie finanțate de stat

Primăria municipiului Chișinău a venit cu o reacție la protestul din 13 ianuarie al părinților, care le-au cerut autorităților să continue să finanțeze activitatea grupelor cu program prelungit pentru elevii din școli. Municipalitatea susține că decizia a fost luată în urma „presiunilor financiare” din partea autoritățile centrale. Mai mult, Primăria Chișinău anunță că va solicita Parlamentului, printr-un proiect de lege, ca serviciul să fie finanțat, pe viitor, din bugetul de stat atât pentru școlile din capitală, cât și din întreaga țară.

„Primăria Chișinău nu a suspendat orele cu program prelungit, doar a revenit la situația de acum 3 ani, este vorba doar de finanțare, în contextul în care bugetul municipal este presat de acțiunile guvernării când sunt impuse anumite sarcini, fără acoperire financiară din partea statului. Vom solicita Parlamentului, printr-un proiect de lege ca acest serviciu atât pentru Chișinău, cât și pentru instituțiile din întreaga țară, să fie finanțate din bugetul de stat, ținând cont că acest serviciu era doar în municipiul Chișinău”, se arată într-o notă informativă publicată de Primăria Chișinău.

Precizăm că zeci de părinți au ieșit sâmbătă, 13 ianuarie, să protesteze față de decizia autorităților municipale de a suspenda finanțarea grupelor cu program extins pentru elevii din Chișinău, în 2024. Manifestația a fost organizată de Asociația „Părinți Solidari”. „Vrem banii noștri înapoi”, „Rușine, Ion Ceban!”, „Mai puține concerte, mai mulți bani investiți în educație”, „Întoarceți grupele gratuite cu program prelungit” – au scandat protestatarii în fața Primăriei Chișinău. Detalii – AICI.

***

Activitatea grupelor cu program prelungit în școlile din Chișinău, finanțată de Primărie, a fost sistată din 1 ianuarie 2023. Decizia a fost dur criticată de partidul de guvernământ, care a acuzat primarul că ar refuza să mai finanțeze activitatea claselor respective din cauza creditelor accesate înainte de alegerile locale din toamna anului 2023. Edilul a negat acuzațiile de fiecare dată și a spus, la rândul său, că municipalitatea nu va mai finanța activitatea grupelor din lipsă de bani. El a acuzat Guvernul, la rândul său, că ar întoarce în bugetul municipal doar o mică parte din totalul taxelor cu care capitala contribuie la formarea bugetului de stat și că ar pune, în schimb, mai multe sarcini pe umerii primarilor, fără să acopere aceste necesități.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: