VIDEO Părinții, din nou în fața Primăriei Chișinău: „Rușine, Ion Ceban! Întoarceți grupele gratuite cu program prelungit”
Full Article 4 minutes read

VIDEO Părinții, din nou în fața Primăriei Chișinău: „Rușine, Ion Ceban! Întoarceți grupele gratuite cu program prelungit”

Zeci de părinți au ieșit sâmbătă, 13 ianuarie, să protesteze față de decizia autorităților municipale de a suspenda finanțarea grupelor cu program extins pentru elevii din Chișinău, în 2024. Manifestația a fost organizată de Asociația „Părinți Solidari”. „Vrem banii noștri înapoi”, „Rușine, Ion Ceban!”, „Mai puține concerte, mai mulți bani investiți în educație”, „Întoarceți grupele gratuite cu program prelungit” – au scandat protestatarii în fața Primăriei Chișinău.

„Decizia este o campanie împotriva copiilor. Pe lângă faptul că este josnică, este și ilegală. Nu poate primăria să stabilească aceste reguli de una singură. Este CMC, sunt cetățenii. (…) Vreau ca părinții să nu se lase manipulați și dezinformați sau măguliți de propunerea de a înscrie copiii la grupe cu program prelungit cu plată,  veți accepta această grupă cu plată, vor urma și alte decizii care să vă pună la cheltuială. (…) Pentru că primăria nu poate gestiona banul public, noi suntem buni de plată? Suntem prostălani, așa cum a spus primarul? Noi nu suntem așa. Întoarceți grupele gratuite cu program prelungit!”, a cerut președinta AO „Părinți Solidari”, Ala Revenco.

„Femeile și așa sunt nevoite să lucreze mai puțin și să primească un salariu mai mic din această cauză, ca să reușească să își ia copiii mai devreme de la grădiniță. Acum va trebui și copiii de la școală să îi luăm la 12:30. Cum să lucrăm? Cum să ne întreținem familiile, copiii? Ce să facă mamele care își cresc copiii singure?”, s-a întrebat o mamă a doi copii.

Manifestanții i-au cerut primarului Ion Ceban să aloce resursele necesare pentru ca grupele cu program prelungit pentru elevii din clasele primare să poată activa și în continuare, iar consilierilor municipali – să nu voteze bugetul municipal pentru 2024, dacă nu va prevedea alocări în acest scop.

„Noi plătim impozite și ne cerem drepturile”, a mai spus Ala Revenco.

ACTUALIZARE: Primăria municipiului Chișinău a venit cu o reacție la protestul  părinților. Municipalitatea susține că decizia a fost luată în urma „presiunilor financiare” din partea autoritățile centrale. Mai mult, Primăria Chișinău anunță că va solicita Parlamentului, printr-un proiect de lege, ca serviciul să fie finanțat, pe viitor, din bugetul de stat atât pentru școlile din capitală, cât și din întreaga țară. Detalii – AICI.

***

Activitatea grupelor cu program prelungit în școlile din Chișinău, finanțată de Primărie, a fost sistată din 1 ianuarie 2023. Decizia a fost dur criticată de partidul de guvernământ, care a acuzat primarul că ar refuza să mai finanțeze activitatea claselor respective din cauza creditelor accesate înainte de alegerile locale din toamna anului 2023. Edilul a negat acuzațiile de fiecare dată și a spus, la rândul său, că municipalitatea nu va mai finanța activitatea grupelor din lipsă de bani. El a acuzat Guvernul, la rândul său, că ar întoarce în bugetul municipal doar o mică parte din totalul taxelor cu care capitala contribuie la formarea bugetului de stat și că ar pune, în schimb, mai multe sarcini pe umerii primarilor, fără să acopere aceste necesități.

„Primăria Chișinău nu închide grupele și nu manipulați oamenii, dar se lasă să activeze la dorința profesorilor și părinților, așa cum se făcea și până acum în Chișinău”, a spus anterior Ion Ceban.

Precizăm în acest context că reprezentanții asociației obștești „Părinți Solidari” au lansat o petiție online, recent, prin care i-au cerut primarului Ion Ceban să nu sisteze activitatea grupelor cu program prelungit în instituțiile de învățământ din capitală. Asociația susține că decizia municipalității poate avea „un profund impact negativ” asupra familiilor cu copii, mai ales asupra elevilor din clasele primare. Petiția a fost lansată pe 4 septembrie și a fost semnată, până în prezent, de 2.345 de persoane.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: