DOC Primăria a revocat autorizația de desființare a clădirii Hotelului Național
Full Article 3 minutes read

DOC Primăria a revocat autorizația de desființare a clădirii Hotelului Național

NM a intrat în posesia Dispoziției de revocare a autorizației de desființare a clădirii Hotelului Național. Potrivit Nataliei Ixari, consiliera primarului capitalei Ion Ceban, la fața locului au fost depistate mai multe nereguli.

Reprezentanții Primăriei susțin că neregulile țin de amplasarea gardului pe drumul public și stoparea circulației rutiere, fără a avea vreun temei juridic. Consiliera primarului Ion Ceban a precizat că, pentru aceste lucrări, dar și pentru sistarea circulației pe partea carosabilului, nu a fost emisă o dispoziție de către Primărie.

În lipsa unei astfel de dipoziții, poliția trebuia să se implice imediat pentru a stopa încălcările comise. Agenția de Supraveghere Tehnică urmrează să verifice declarația de începere a lucrărilor și faptul dacă antreprenorul general deține proiect de execuție a lucrărilor de demolare coordonat în modul stabilit de legislație. În ceea ce privește revendicarea dreptului de proprietate asupra clădirii, Agenția Servicii Publice ar trebui să facă lumină în acest caz și să întreprindă măsurile de apărare a interesului Statului. Solicităm organelor de stat să intervină imediat la scoaterea gardului”, a precizat Natalia Ixari.

DOC Primăria a revocat autorizația de desființare a clădirii Hotelului Național

NewsMaker

Contactată de NM, poliția capitalei a precizat că demolarea nu intră în compentența sa. Directorul APP Eugeniu Cozonac nu a fost de găsit pentru un comentariu.

„Lucrări de pregătire pentru demolare”

Amintim că, pe 20 mai, în jurul clădirii fostului Hotel Național a fost instalat un gard din pânză. Reprezentanții companiei în gestiunea căreia se află edificiul au precizat că efectuează „lucrări de pregătire” pentru demolare. Aceștia au mai spus că mașinile parcate în apropiere urmează a fi evacuate, iar toate intrările în clădire, utilizate până acum de persoanele fără adăpost, vor fi închise.

La fața locului se afla Alexei Grișan, managerul companiei Grigord, care a fost contractată de principalul proprietar al clădirii  – compania Moldova-Tur, condusă de către administratoarea Ludmila Aricova. Grișan a precizat că principalul obiectiv este, în prezent, izolarea clădirii, pentru ca acolo să nu poată pătrunde oameni străini. Ulterior, se planifică demolarea. Acesta nu a putut să precizeze pentru NM când va începe procesul propriu-zis și cât timp ar putea dura. El a dat asigurări, însă, că deține toate autorizările necesare.

Primăria Chișinău: autorizația nu mai este valabilă

Potrivit reprezentantei Primăriei Chișinău, autorizația de desființare a clădirii fostului Hotel Național a fost emisă pe 4 iunie 2021, cu termen de executare a lucrărilor de 12 luni și termen de începere a lucrărilor de 6 luni. Termenul de începere a lucrărilor decurge din data emiterii autorizației respective.

Termenul de execuție a lucrărilor este stabilit de 12 luni din data notificării începerii lucrărilor de către beneficiar. Termenul de autorizație nu a fost prelungit și alte autorizații nu au fost emise, inclusiv de instalare a gardului. Responsabilii merg la fața locului”, a menționat Ixari.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: