captură video

Primul brifing a lui Gațcan, alături de Candu și Cebotari. Pro Moldova anunță că sub podul de la Telecentru a avut loc un incident care amintește de anii 90

Deputatul Ștefan Gațcan a apărut pe 30 iunie în primul briefing de presă alături de echipa grupului parlamentar Pro Moldova. Acesta a spus că decizia de a părăsi fracțiunea PSRM îi aparține și a dat de înțeles că nu își va depune mandatul de deputat. În același timp, Andrian Candu și Vladimir Cebotari au menționat că astăzi ar fi avut loc un incident sub podul din cartierul Telecentru, despre care vor sesiza organele de drept.

„Decizia de a pleca îmi aparține numai mie. Timp de trei luni, în parlament, am înțeles foarte multe lucruri. Tentativele mele de a schimba lucrurile nu au fost auzite. De aceea avem ceea ce avem. Personal, în 2009-2010 am gestionat epidemia de H1N1, la IMC am tratat peste 400 de gravide și niciuna nu a decedat, când în țară au murit peste 14 gravide. Când lucrurile nu stau prea bine sau sunt comise greșeli, este bine să le recunoaștem și pe urmă să nu le repetăm”, a declarat Gațcan.

Acesta a mai spus că își respectă colegii din PSRM și i-a rugat să nu vină cu atacuri în adresa familiei, rudelor și prietenilor săi.

„Nu are sens să îi intimidați. Decizia de a-mi depune mandatul o voi lua numai eu personal”, a spus Gațcan.

Liderul Pro Moldova Andrian Candu a declarat că astăzi au avut loc mai multe tentative de intimidări.

„Astăzi au fost câteva intimidări, nu am să dau nume, dar mă adresez celor care și-au permis să încalce legea: nu intimidați, nu amenințați, nu treceți liniile roșii legate de familie, prieteni, colegi, deoarece nu vom tolera. Astăzi e doar un avertisment. Dacă se mai repetă, vom fi foarte vocali, inclusiv în discuțiile din societate. Vom sesiza și ambasadele și organizațiile internaționale și partenerii de dezvoltare”, a spus Candu.

Deputatul Vladimir Cebotari a oferit mai multe detalii despre incident. El a relatat că mai mulți membri ai echipei Pro Moldova urmau să se deplaseze astăzi la Căușeni, însă au fost nevoiți să se întoarcă, iar mașinile în care se aflau au fost stopate sub podul din cartierul Telecentru al capitalei.

„Careva dintre colegii noștri au fost opriți sub podul de la Telecentru de către persoane indentificate deja. Au fost stopați în trafic, după care s-au apropiat alte mijloace de transport. S-au făcut mari presiuni, inclusiv amenințări cu răfuieli fizice pentru a se lua anumite decizii. Seamănă foarte mult cu scenele din Бригада sau Бандитский Петербург. Noi anii 90 i-am trecut demult. Ca să nu se repete, la fel ca miile de mesaje cu amenințări adresate colegilor noștri și familiilor lor, vom face o sesizare către organele de drept. Vom indica exact numele persoanelor și așteptăm măsuri exacte. Avem înregistrări video și audio cu cele întâmplate”, a relatat Cebotari.

Amintim că Ștefan Gațcan, care a fost ales deputat în parlament în urma alegerilor din circumscripția nr.38 Hîncești, a anunțat pe 30 iunie că părăsește fracțiunea PSRM și aderă la Pro Moldova.

Grupul parlamentar Pro Moldova are deja 15 deputați. Coaliția de guvernământ, formată din fracțiunile PSRM și PDM, a rămas cu 49 de deputați din totalul de 101: 13 deputați ai fracțiunii Partidului Democrat şi 36 de deputați ai Partidul Socialiştilor.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Partidul Național Moldovenesc

PNM propune înlocuirea raioanelor și municipiilor cu județe. Galbur: „A funcționat foarte bine până la ocupația sovietică”

Partidul Național Moldovenesc (PNM) propune ca Republica Moldova să treacă la sistemul de organizare teritorială în județe. Formațiunea politică susține că acest lucru va permite statului să economisească anual peste 1 miliard de lei, care ar putea fi redirecționați pentru finanțarea altor proiecte de dezvoltare. Inițiativa a fost prezentată de liderul PNM, Dragoș Galbur, într-un mesaj video publicat pe 16 iulie.

Republica Moldova este astăzi prinsă într-un sistem administrativ moștenit direct din perioada sovietică. 32 de raioane, 13 municipii, 2 unități teritoriale autonome – o schemă artificială impusă de Moscova încă în anii ’40, care a rămas neschimbată chiar și după independență. Un sistem gândit pentru o populație mare, dar care astăzi nu mai corespunde nici din punct de vedere demografic, nici financiar. Noi, Partidul Național Moldovenesc, considerăm că a venit timpul unei reforme reale. O reformă care nu doare să simplifice structura administrativă a statului, ci să o facă mai eficientă, mai coerentă și mai aproape de oameni. (…) Propunem revenirea la ceea ce a existat și a funcționat foarte bine până la ocupația sovietică: sistemul de organizare în județe”, a comunicat liderul PNM, Dragoș Galbur.

Astfel, formațiunea propune reorganizarea teritorială în 9 județe: Bălți, Cahul, Chișinău, Edineț, Lăpușna (cu reședința la Hîncești), Orhei, Soroca, Tighina (cu reședință de facto la Căușeni) și Ungheni. De asemenea, conform inițiativei, Găgăuzia va avea statut de autonomie cu viziune de integrare în județul Cahul, iar stânga Nistrului rămâne unitate distinctă până la soluționarea conflictului.

Doar prin trecerea de la 32 de raioane la 9 județe statul ar putea economisi anual peste 1 miliard de lei. Este o sumă uriașă care astăzi se duce pe salarii, sedii, secretare, șefi de direcție și tot felul de hârțoage. Acești bani am putea să-i investim în școli, drumuri, spitale sau programe reale pentru tineri și vârstnici”, a adăugat politicianul.

Precizăm că inițiativa PNM a fost prezentată la două zile după ce Republica Moldova a intrat oficial în perioada electorală pentru alegerile parlamentare, care vor fi organizate pe 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: