Colaj NM

Prins beat criță la volan, după ce a ignorat trecerea de pietoni (VIDEO)

Un bărbat de 54 de ani a fost surprins de poliția capitalei în stare de ebrietate avansată la volan. Acesta a intrat în vizorul oamenilor legii după ce a ignorat pietonii de la trecerea regulamentară.

Conducătorul auto a fost stopat pe 25 aprilie, în cadrul operațiunii INSP „#Pietonul”. Inspectorii de patrulare care se aflau la intersecția străzii Academiei cu șoseaua Hîncești au observat că șoferul unei mașini Skoda nu a cedat trecerea pietonilor. Acesta a fost oprit.

Deoarece vizibil se afla în stare de ebrietate, a fost înlăturat de la volanul mașinii și supus testului alcolscopic. Bărbatul de 54 de ani avea o concentrație de alcool în aerul expirat de 1,01 mg/l.

Potrivit poliției, în primele 3 luni ale anului, în țară, s-au produs 204 de accidente rutiere cu implicarea pietonilor, în care 17 persoane au decedat și 196 au fost traumatizate. Din numărul total de accidente, în 105 de cazuri pietonii au fost accidentați în timp ce traversau strada pe trecerile pietonale, iar 57 de accidente s-au produs în timp ce pietonii traversau strada neregulamentar.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Vârsta de pensionare pentru femeile din Republica Moldova a crescut cu jumătate de an

Începând cu 1 iulie 2025 se majorează vârsta de pensionare pentru femeile din Republica Moldova. Acestea se vor pensiona deja la 61 de ani și 6 luni. Pentru bărbați, vârsta de pensionare rămâne neschimbată – 63 de ani. Stagiul complet de cotizare atât pentru femei, cât și pentru bărbați este de 34 de ani.

Vârsta standard de pensionare pentru femei în fiecare an se majorează cu 6 luni de la 1 iulie, până va atinge 63 ani, pentru a fi egală cu vârsta de pensionare a bărbaților. Din anul 2028, atât bărbații, cât și femeile vor obține dreptul de pensionare la 63 de ani.

Cetățenii pot afla anul în care vor putea solicita pensia pentru limită de vârstă aici.

Legea prin care s-a decis egalarea vârstei de pensionare s-a votat în 2021, la inițiativa lui Dan Perciun, atunci președinte al Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie. Legislatorii au invocat indicatorii demografici înregistrați în Republica Moldova, care arătau că ponderea persoanelor în vârstă de peste 60 ani este în creștere continuă.

Pentru persoanele care nu au stagiu complet se calculează pensia incompletă, mărimea căreia este proporțională cu numărul de ani de stagiu. Persoanele care au o vechime a stagiului de cotizare mai mică de 15 ani, nu au dreptul la pensie, ci doar la o alocație pentru persoanele în vârstă, care este de 50% din mărimea pensiei minime pentru limită de vârstă.

Dreptul la pensie anticipată pentru carieră lungă se acordă persoanelor care au realizat un stagiu contributiv de cotizare cu 5 ani pentru bărbați și cu 3 ani pentru femei mai mare decât cel prevăzut în lege. Astfel, din iulie, indiferent de vârstă, bărbații vor avea dreptul la pensia anticipată pentru carieră lungă dacă au un stagiu complet de cotizare de 39 de ani, iar femeile – dacă au un stagiu complet de cotizare de 37 de ani.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: