„Procesul de procurare a gazului este în toi”, comunică Slusari. Ce spune despre preț 
Full Article 3 minutes read

„Procesul de procurare a gazului este în toi”, comunică Slusari. Ce spune despre preț 

Alexandru Slusari, membru în consiliul societății SA Energocom, a declarat că Republica Moldova este acum în proces de achiziții a gazelor naturale. El a menționat că nu poate oferi la informații cu privire la prețuri, însă a ținut să precizeze că „prețul mediu ponderat de cumpărare este mult mai mic decât cel, oferit în prezent de Gazprom”. 

Slusari a declarat că înțelege „curiozitatea societății față de prețurile de achiziții a gazului, cumpărat de Energocom”.

Dar procesul de procurare acum este în toi. Avem licitații în fiecare săptămână. Orice divulgare la moment a informației despre prețuri poate influența majorarea acestora, ceea ce se va reflecta negativ pentru întreagă țară. Acum se pune baza securității energetice a Republicii Moldova. Procurarea gazului se face transparent, în conformitate cu un Regulament special, care a fost aprobat recent de către Consiliul nou de administrare. Pe piață noastră vin tot mai multe companii europene. Crește concurența. În opinia mea, este o mare diferență făță de tranzacțiile din toamna 2022, care nu au avut nici baza juridică adecvată. Dar despre asta voi povesti peste ceva timp. Mai am nevoie de informație”, a scris el, pe rețelele de socializare.

Slusari a mai declarat că, după finalizarea procesului de achiziționare a gazelor, Energocom va publica informația detaliată despre prețuri.

Tot ce pot spune acum, că prețul mediu ponderat de cumpărare este mult mai mic decât cel, oferit în prezent de Gazprom conform formulei, născocite nu știu de cine în octombrie 2021″, a conchis el.

Pe 21 iulie, ministrul Energiei Victor Parlicov declara că SA Energocom achiziționează gaz pentru sezonul rece 2023-2024 și îl depozitează în Ucraina. Potrivit lui Parlicov, prețul mediu al gazului cumpărat este de aproximativ 400 de dolari pentru 1000 de metri cubi de gaz. Autoritățile planifică până pe 1 octombrie să asigure o rezervă de circa 450 de milioane de metri cubi de gaz.

Pe 27 iulie, reprezentanții Energocom menționau că „urmare a licitațiilor pentru achiziția gazelor naturale, desfășurate în această săptămână, au fost recepționate nouă oferte din partea a șase companii europene”: „În rezultat, au fost semnate contracte de furnizare a gazelor cu trei dintre companiile ofertante, iar două dintre acestea vor livra gaze naturale către S.A. Energocom pentru prima dată”.

***

În luna iulie, prețul gazului procurat de Moldovagaz de la Gazprom constituie $550,60/1000 m3, cu 17,4 dolari mai mic față de luna iunie. Întreaga cantitate de gaz procurată în iulie de la Gazprom este direcționată către „Tiraspoltransgaz”.

Începând cu 8 iunie 2023, locuitorii Republicii Moldova plătesc cu 11 lei mai puțin pentru gaz. Consumatorii casnici achită un tarif de 18 lei și 07 bani pentru un metru cub de gaze.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: