Procuratura Anticorupție a finalizat dosarul de învinuire a fostului președinte interimar al Băncii de Economii
Full Article 2 minutes read

Procuratura Anticorupție a finalizat dosarul de învinuire a fostului președinte interimar al Băncii de Economii

Fostul președinte interimar al Băncii de Economii va compărea pe banca acuzaților pentru delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari. Procuratura Anticorupție a anunțat pe 15 martie că a finalizat și expediat dosarul de învinuire a acestuia în judecată, cauza penală fiind disjunsă din dosarul denumit generic ”frauda bancară”.

Potrivit probatoriului, în intervalul iulie 2013 – septembrie 2014, Viorel Bîrcă, fostul președinte interimar al BEM, acționând în interesul unui grup criminal, și-a asumat controlul și adoptarea deciziilor cu caracter administrativ, juridic și economico-financiar la nivelul organelor de conducere ale băncii, participând, în calitate de coautor, la sustragerea din banca aflată în proces de lichidare, a 100 milioane de dolari SUA.

Ulterior, pentru a ascunde faptul sustragerii sumei de 100 milioane de dolari SUA, aflate în administrarea sa și a evita răspunderea, nu a înregistrat în evidența contabilă transferurile ilegale ale mijloacelor bănești într-o bancă din Federația Rusă, reflectând acest fapt abia pe 24 noiembrie 2014, denaturând, astfel, situația reală vizând datele din bilanțul contabil și lichiditatea băncii.

Fiind audiat de procurori pe marginea învinuirilor aduse, acesta nu-și recunoaște vina.

Pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunii, procurorii au instituit sechestru pe trei bunuri imobile ale acestuia, cu eventuala lor confiscare specială, în folosul statului.

Inculpatul a fost reținut la începutul lunii decembrie 2020, împreună cu alte cinci persoane, printre care foștii conducători ai celor trei bănci falimentate (Banca de Economii, Unibank și Banca Socială), dar și reprezentanți ai holdingului Șor.

De atunci, inculpatul se află în arest la domiciliu.

***

Amintim că, pe 12 martie, Ion Ropot, fostul administrator special al Băncii de Economii, care deține și funcția de șef de departament al Băncii Naționale a Moldovei, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: