Procuratura Anticorupție (PA) critică amendamentul înregistrat în Parlament, care schimbă fundamental competența și funcționalitatea instituției. Această schimbare legislativă, potrivit comunicatului emis de PA, va trimite aproximativ 500 de cazuri de corupție din gestiunea Procuraturii Anticorupție la alte procuraturi, unde procurorii, nu au pregătirea și experiența necesară pentru instrumentarea acestor cazuri. Astfel, instituția îndeamnă deputații să nu voteze amendamentul. Și expertul WatchDog Valeriu Pașa a criticat inițiativa PAS, și a acuzat partidul de guvernare că ar recurge la aceleași metode obscure ca și guvernările precedente. La rândul său, președinta Comsiei juridice din Parlament, Olesea Stamate, a spus că acest amendament va face ca PA să se ocupe de corupția mare.
Criticile Procuraturii Anticorupție
Conform amendamentului, Procuratura Anticorupție va rămâne responsabilă doar pe corupția mare comisă de președintele țării, deputați, membri ai Guvernului, judecători, procurori, angajați SIS și CNA, și conducători ai instituțiilor publice prevăzute de Constituție sau cazuri care implică sume enorme de peste 300 000 lei mită și peste 3 000 000 lei prejudiciu.
„În loc să fie fortificată Procuratura Anticorupție, această instituție va deveni irelevantă cu doar 100 de cazuri în gestiune, comparativ cu peste 3000 de cazuri în gestiune la cealaltă procuratură specializată, PCCOCS. Cazuri care implică scheme de corupție în agenții de stat, ministere, spitale, universități, vamă, în primării și raioane nu vor fi considerate de competența procuraturii specializate pe corupție. Scheme care implică sustragerea de banii statului de sume de 2 milioane de lei vor trece în responsabilitatea procurorilor fără experiență în așa cazuri complexe. Rezultatul acestor schimbări va duce la ineficiența anume în combaterea corupției sistemică care afectează viața cetățenilor zi de zi”, se arată într-un comunicat emis de PA.
Astfel, Procuratura Anticorupție va avea doar 100 de cazuri în gestiune, comparativ cu peste 3000 de cazuri în gestiune la cealaltă procuratură specializată, PCCOCS.
„Astfel de schimbare legislativă majoră merită consultări publice, avize oficiale de la toate instituțiile afectate. Aceste principii nu au fost respectate, iar amendamentul încalcă tehnica legislativă. Deși Procuratura Anticorupție, în comun cu Procuratura Generală și PCCOCS, au exprimat această poziție la grupul de lucru, poziția procuraturii nu a fost luată în considerație în propunerea acestui amendament”, au scris responsabilii din cadrul PA.
Conform analizei din partea a două grupuri de experți (IPRE și CCIA), reieșind din condițiile Uniunii Europene și Fondului Monetar Internațional, Procuratura Anticorupție trebuie fortificată pentru a crește eficiența luptei cu corupția mare și sistemică, consideră responsabilii din cadrul PA.
„Procuratura Anticorupție trebuie să fie fortificată cu dreptul de a efectua autonom măsuri speciale de investigații (filaj, interceptări telefonice, înregistrări video și audio ș.a.), dotată cu echipament special (tehnică de înregistrare, camere, automobile, etc.), cu o clădire separată, un buget separat, resurse umane, suficienți procurori, ofițeri, consultanți și specialiști să facă față celor peste 1100 cazuri de corupție avute în gestiune. Unele din aceste prevederi au fost acordate în legea din 2016, însă până în ziua de azi nu au fost implementate”, se mai arată în mesajul transmis de PA.
Astfel, Procuratura Anticorupție îndeamnă deputații să nu voteze pentru acest amendament, care „ar pune în pericol lupta împotriva corupției”.
Comentariul lui Valeriu Pașa
Menționăm că amendamentul propus a fost criticat și de expertul WatchDog.md Valeriu Pașa, care a acuzat PAS de lipsă de transparență.
„Da, eu o acuz pe Olesea Stamate că lucrează în interesele bandiților lui Plahotniuc. Și o face cu aceleași metode – prin inginerii legislative prezentate public drept “reforme”, ambalate în echilibristică terminologică și date la semnat unui deputat naiv care nu pare să știe pe ce lume a nimerit. Fix în stilul lui Sîrbu, Candu, Apolschi și compania. Evident, amendamentul buclucaș ar urma să treacă fără audieri publice. (…) Olesea Stamate nu a fost votată de nimeni, răspunderea nu e a ei. E a voastră!”, a scris Valeriu Pașa.
Reacția Olesei Stamate
Contactată de NM, președinta Comsiei juridice din Parlament, Olesea Stamate, a confirmat că amendamentul va fi votat în cadrul ședinței plenare a parlamentului, planificată pentru data de 31 iulie.
„Noi am zis foarte clar: PA trebuie să se ocupe de corupția mare. Asta înseamnă că nu trebuie să aibă mii de dosare în gestiune. Acest amendament vine să rezolve acest obiectiv. PA va avea în competența sa un număr de subiecți care vor fi investigați de PA indiferent de suma mitei. Deputații, judecătorii, angajații SIS, etc. indiferent de suma mitei, chiar și 100 de euro, vor fi investigați de PA. Mai mult decât atât, PA va putea investiga orice subiect în afara celor menționați drept subiecți speciali, dacă suma mitei este mai mare de 6000 de unități convenționale – 300 de mii de lei sau 15 mii de euro”, a declarat Olesea Stamate.
Stamate a refuzat să comenteze acuzațiile lansate de expertul WatchDog Valeriu Pașa.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!