Colaj NM

Procuratura Anticorupție, după ce PSRM s-a plâns că procurorii „au reactivat un dosar”: „Urmărirea nu a fost întreruptă”

Procuratura Anticorupție a declarat că urmărirea penală ce are în vizor Partidul Socialiștilor nu a fost niciodată întreruptă. Precizarea a fost făcută pentru TV8. Menționăm, pe 22 ianuarie, socialiștii au declarat că Procuratura Anticorupție „a reactivat un dosar deschis încă în 2019 și solicită documente legate de evenimente de acum 14 ani”. În acest sens, formațiunea a acuzat guvernarea de „persecuție”. La rândul lor reprezentanții Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate au calificat declarațiile PSRM drept „aberații”. 

Pentru sursa citată, Procuratura Anticorupție a declarat că „afirmațiile despre reluarea investigațiilor pe caz sunt pur speculative” și că urmărirea penală nu a fost niciodată clasată sau suspendată.

Solicitarea către partid are ca scop acumularea „probatoriului suficient clarificării tuturor circumstanțelor factologice importante justei și obiectivei soluționări a cauzei penale”, a adăugat Procuratura Anticorupție. Până la această solicitare nu au fost oferite statute procesuale câtorva persoane, deoarece lipseau „temeiuri legale”.

Potrivit sursei, cauza penală investigată vizează o suspiciune de comitere a unor infracțiuni cu caracter coruptibil de către persoane publice și/sau cu funcție de demnitate publică.

***

Pe 22 ianuarie, PSRM a declarat că guvernarea „continuă să persecute principala forță de opoziție – Partidul Socialiștilor”. Formațiunea a adăugat că „regimul aflat la conducere, folosind organele de drept, a reactivat un dosar deschis încă la începutul anului 2019, când procuratura era sub influența oligarhilor, și solicită documente legate de perioada 2011–2014, adică evenimente de acum 14 ani”. „Partidul Socialiștilor a mai trecut prin persecuții din partea regimului oligarhic și a învins. Vom doborî și regimul actual”, declara Partidul Socialiștilor.

Într-o reacție pentru NewsMaker, reprezentanții Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate au calificat declarațiile PSRM drept „aberații” și au adăugat că „justiția trebuie să-și facă treaba”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Rusia, găsită vinovată de CEDO pentru doborârea avionului Malaysia Airlines și încălcarea drepturilor omului în Ucraina

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis miercuri, 9 iulie, două hotărâri în dosarele împotriva Rusiei, potrivit Associated Press (AP). În prima decizie, instanța a recunoscut Moscova responsabilă pentru prăbușirea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines în Donbas, vara anului 2014, în urma căreia au murit 298 de persoane. În cealaltă hotărâre se precizează că Rusia a încălcat dreptul internațional în timpul războiului din Ucraina.

Potrivit AP, citat de The Moscow Times, acesta este primul caz în care o instanță internațională recunoaște Moscova responsabilă pentru doborârea avionului malaezian, precum și pentru încălcări ale drepturilor omului în timpul invaziei totale din Ucraina din 2022.

Curtea a emis aceste hotărâri examinând cauzele împotriva Rusiei, inițiate de Ucraina și Țările de Jos. În total, Kiev și Amsterdam au înaintat către CEDO patru cereri, care acoperă un spectru larg de presupuse încălcări ale drepturilor omului atât în cazul avionului doborât, cât și pe parcursul războiului total.

Totodată, AP califică deciziile CEDO drept în mare parte simbolice, deoarece Moscova nu mai recunoaște jurisdicția acesteia.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia consideră deciziile instanței de la Strasbourg ca fiind nule și nu intenționează să le respecte.

Cu toate acestea, familiile victimelor catastrofei MH17 consideră hotărârea CEDO un pas important în cei 11 ani de luptă pentru dreptate, notează AP.

Deciziile de la Strasbourg sunt separate de un proces penal din Țările de Jos, în care doi ruși și un separatist ucrainean au fost condamnați în contumacie pentru multiple omoruri, pentru rolul lor în doborârea zborului MH17.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: