Procuratura Generală respinge acuzațiile șefului CNA privind conlucrarea între instituții: „A trecut vremea de a arăta cu degetul”
Full Article 3 minutes read

Procuratura Generală respinge acuzațiile șefului CNA privind conlucrarea între instituții: „A trecut vremea de a arăta cu degetul”

Procuratura Generală (PG) neagă acuzațiile șefului Centrului Național Anticorupție (CNA), Iulian Rusu, privind  conlucrarea dintre instituții. Se întâmplă după ce Rusu s-a plâns astăzi deputaților că procurorii nu ar reacționa la cazurile de rezonanță, în timp ce aleg să își dedică eforturile și resursele „limitate” pentru soluționarea cazurilor de corupție mici. Solicitată de NM, purtătoarea de cuvânt a PG, Violina Moraru, a calificat declarațiile lui Rusu drept „iresponsabile, incorecte și manipulatorii”.

„Afirmațiile directorului CNA, privind anumite „piedici” puse de Procuratură în investigarea cazurilor de corupție mare nu au un raționament legal, or organul de urmărire penală al CNA este independent, iar conform legii, ofițerul de urmărire penală este îndreptățit, dar și obligat de a dispune începerea urmăririi penale în orice situație în care rezultă o bănuială rezonabilă că a fost săvârșită o infracțiune”, a declarat Violina Morari pentru NM.

Morari susține deciziile luate de Procuratură au fost întemeiate pe prevederile legale, urmare a aprecierii probelor administrate. Cu referire la conlucrarea dintre instituții, Morari a precizat că procurorii sunt deschiși pentru o colaborare „maximă” cu ofițerii CNA. Mai mult potrivit sursei citate, declarațiile directorului CNA ar veni să „denigreze nefondat imaginea Procuraturii”, urmare a promovării de către procurorul general interimar și Procuraturii Anticorupție a ideii de creare a unei structuri similare DNA-ului român, fapt ce ar presupune că CNA și Procuratura Anticorupție în actuala componență de astăzi nu ar mai exista.

„Procuratura Generală și Procuratura Anticorupție susțin că o adevărată luptă cu corupția din Republica Moldova necesită o schimbare fundamentală. A trecut vremea de a arăta cu degetul intre instituțiile responsabile de combaterea corupției.  În prezent, activează procurori și ofițeri verticali și corecți, a căror muncă trebuie să fie apreciată și valorificată, fără încercări de a crea animozități între instituții”, se mai arată în reacția PG.

Șeful Centrului Naționale Anticorupție (CNA), Iulian Rusu, s-a arătat nedumerit, astăzi, în plenul Parlamentului, de relațiile „neclare” dintre instituția pe care o conduce și Procuratura Anticorupție și cea Generală. Oficialul susține că colaborarea dintre cele trei instituții ale statului s-ar fi deteriorat în ultima perioadă, după ce colegii săi de la procuratură ar fi dat prioritate cazurilor de corupție mică, în defavoarea celor de rezonanță. Totodată, Iulian Rusu a declarat că astăzi, de la tribuna Parlamentului, dosarul „Hotelul Național” este o rușine pentru tot sectorul justiției. Oficialul declară că cauza ar fi tratată superficial de Procuratura Anticorupție (PA) și procuratura Generală (PG) și își cheamă colegii la conlucrare. Potrivit lui, cauza penală trebuie revizuită cu celeritate și dusă până la capăt.

În reacție, deputatul PAS Dan Perciun a declarat că, urmare a declarațiilor făcute de Rusu, s-ar acumula „tot mai multe întrebări” la activitatea procurorilor. Mai mult, parlamentarul nu a exclus că Dragalin și Munteanu ar putea fi chemați la raport în plen, în acest context.

La rându său, șefa PA, Veronica Dragalina, a calificat declarațiile lui Rusu drept „o denigrare nefondată”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: