Procuratura Generală (PG) va investiga circumstanțele expuse în nota informativă emisă de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) în privința a doi magistrați ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) – Dorel Musteață și Nina Cernat. Într-un comunicat de presă publicat pe 24 noiembrie, reprezentanții instituției menționează că documentul nu a fost înregistrat în registrele informaționale al PG, așa cum ar fi trebuit și nu se știe în ce circumstanțe l-a primit Alexandr Stoianoglo, în calitate de procuror general.
Reprezentanții PG au venit cu o reacție după ce în spațiul public a apărut nota informativă emisă pe 28 ianuarie 2020 de către directorul SIS și adresată procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în care se invocă pretinse acțiuni de dobândire de către magistrații Dorel Musteață și Nina Cernat a bunurilor mobile și imobile, valoarea cărora depășesc substanțial mijloacele și veniturile declarate. De asemenea, în document este menționată o presupusă legătură dintre Musteață și Dorin Damir, finul de cununie a lui Vladimir Plahotniuc.
Reprezentanții Procuraturii susțin că documentul nu fusese înregistrat în registrul informațional și nu este clar în ce circumstanțe l-a primit Stoianoglo.
„Procuratura informează opinia publică că, în rezultatul verificărilor efectuate s-a constatat că, nota informativă menționată supra nu a fost înregistrată în registrele informaționale și/sau materiale ale Procuraturii în perioada 28 ianuarie 2020 până în prezent. În contextul acestei constatări, nu este cunoscut în ce circumstanțe domnul Alexandr Stoianoglo a primit nota respectivă de la angajații SIS și cum a gestionat această informație. Concomitent, informăm că în prezent Procuratura Generală în temeiul informației devenite cunoscute în sursele media, examinează circumstanțele expuse”, se arată în declarație.
Potrivit documentului expediat de către SIS Procuraturii Generale, Dorel Musteață și soția, fiica și soacra sa ar deține patru autoturisme, șapte apartamente în municipiul Chișinău, cu suprafața totală de 421,4 m2, patru încăperi nelocative, inclusiv un local cu destinație economică, două case de locuit cu suprafețe de aproape 240 m2 și 17 terenuri agricole.
Tot astăzi, Platforma DA, membrii căreia au făcut public documentul expediat de SIS, au solicitat partidului de guvernare să abroge hotărârea Parlamentului, prin care Musteață a fost numit în funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ).
Între timp, deputata PAS Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, a anunțat că a depus o interpelare către SIS, pentru a confirma autenticitatea documentului respectiv. Anterior, SIS a confirmat pentru NM că documentul este veridic.