Procurorii cer suspendarea din funcţie a prodecanei de la Facultatea de Jurnalism, acuzată de corupție
Full Article 2 minutes read

Procurorii cer suspendarea din funcţie a prodecanei de la Facultatea de Jurnalism, acuzată de corupție

Procurorul anticorupţie a solicitat suspendarea din funcţie a prodecanei Facultăţii de jurnalism şi ştiinţe ale comunicării din cadrul Universității de Studii Europene din Moldova. Demersul a fost expediat pe numele rectorului USEM, iar printre motivele invocate în solicitare este şi riscul de influenţare a martorilor. 

Prodecana facultăţii de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Studii Europene din Moldova a fost reţinută de CNA, pe 15 iunie, în urma unui denunţ, depus de o studentă. Potrivit declarantei, lectorul universitar i-ar fi cerut 3000 de lei pentru o promova la examenul final şi anume susţinerea tezei de licenţă.

În denunţul recepţionat, studenta a declarat că urma să susţină teza de licenţă, dar că la verificarea acesteia prodecana s-a arătat nemulţumită de calitatea materialului prezentat. Ca să o ajute să promoveze examenul, femeia i-ar fi propus o teză deja scrisă în schimbul a 3000 de lei. Ca să evite transmiterea directă a banilor, suspecta i-a sugerat studentei să-i achite una din ratele creditului (3000 de lei), contractat de aceasta pentru cumpărarea unui telefon cu preţul de aproximativ 28 000 de lei.

Pentru documentarea cazului, pe 9 iunie 2021, a fost deschisă o anchetă, iar în procesul investigaţiilor a fost urmărită achitarea creditului, la data de 10 iunie,  la una din instituţiile de microcreditare din capitală. Prodecanei i-a fost adusă la cunoştinţă ordonanţa de învinuit, ulterior fiind eliberată, prin ordonanţa procurorului, din motive de sănătate. Aceasta este cercetată în libertate şi este bănuită de trafic de influenţă.

Procuratura Anticorupţie conduce urmărirea penală. Potrivit jurisprudenţei Curţii Europene, suspendarea din funcţie nu are scop punitiv şi nu încalcă prezumţia de nevinovăţie, ci esre un caracter preventiv şi provizoiu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: