Procuratura Anticorupție comunică detalii despre perchezițiile efectuate pe 29 iulie la foști demnitari ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și la un fost șef al Agenției Rezerve Materiale din subordinea MAI. Se menționează că perchezițiile au avut loc și la actuali angajați ai Agenției, precum și la administratorii și oficiile entităților economice care au obținut și exportat grâul alimentar din rezervele de stat.
Acțiunile de urmărire penală s-au desfășurat în cadrul unei cauze penale pornite pe faptul abuzului de serviciu, admis de angajați ai Agenției.
Potrivit materialelor cauzei penale, persoane de demnitate publică din cadrul MAI, precum și membrii grupurilor de lucru create în cadrul Agenției, în 2021, au cauzat daune în proporții considerabile drepturilor/intereselor ocrotite de lege ale persoanelor juridice rezidente și instituțiilor statului.
Una dintre dimensiunile investigate în cadrul cauzei penale vizează eliberarea grâului alimentar din rezervele de stat în cantitate de 16 855, 214 tone (roada anului 2016), păstrat timp de 5 ani la un elevator deținut de un agent economic rezident.
Grâul a ajuns în proprietatea agentului economic care păstra producția agricolă contra sumei de 68,5 mln. lei. Acesta, apoi l-a revândut unei companii din cadrul unui holding specializat în exporturi de produse cerealiere. Cei din urmă au exportat grâul contra sumei de 79,2 mln. lei. Profitul obținut de aceste entități a fost aproximativ 10,7 mln. lei (inclusiv TVA).
Urmare a acestor operațiuni, exportatorul a beneficiat de restituirea TVA din buget pentru perioada fiscală în care a obținut grâul alimentar din rezervele de stat (martie 2021), în sumă de 5,6 mln. lei.
O investigație desfășurată de Consiliul Concurenței pe marginea modului în care Agenția a eliberat grâul alimentar din rezerva de stat în primul semestru al anului 2021, denotă fapte de favorizare a companiei care deține silozul și restrângerea concurenței de către angajații Agenției.
În concluzie, Procuratura spune că acțiunile admise de Agenție au cauzat lipsa grâului pe piață la prețuri rezonabile (în primul semestru al anului 2021), ceea ce a determinat ca unii solicitanți ai grâului din rezervele de stat să majoreze prețul de comercializare a produselor de panificație.
În rezultatul perchezițiilor au fost depistate și ridicate documente vamale, fiscale, contabile și de transport, acte de ordin procedural și decizional din cadrul instituției publice care a eliberat grâul alimentar agentului economic favorizat, registre, telefoane mobile, suporturi electronice cu informații și alte obiecte ce au importanță pentru cauza penală.
Ca urmare a acțiunilor de percheziție, unii actori implicați în schemele menționate, au fost citați la Procuratura Anticorupție, pentru a fi audiați în calitate de bănuit pe marginea circumstanțelor cazului investigat.
Amintim că în dimineața zilei de 29 iulie, Procuratura Anticorupție anunța că, în comun cu ofițerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție efectua percheziții în peste 12 locații, în cadrul unui dosar penal pornit pe faptul abuzului în serviciu, admis de persoane care au deținut funcții de demnitate publică în cadrul MAI și un fost șef al Agenției Rezerve Materiale din subordinea MAI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!