Procurorii solicită arest preventiv pentru Andronachi: „A manipulat brățara de la picior pentru a bloca semnalul de monitorizare”
Full Article 3 minutes read

Procurorii solicită arest preventiv pentru Andronachi: „A manipulat brățara de la picior pentru a bloca semnalul de monitorizare”

Vladimir Andronachi s-ar putea întoarce în arest preventiv. Fostul deputat ar fi încercat să blocheze semnalul de la brățara electronică. Precizările au fost făcute pe 11 mai, de procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție (PA) Veronica Dragalin. 

„Vladimir Andronachi a fost supus monitorizării electronice, i-a fost interzis să schimbe ceva în echipamentul care-l monitorizează. Condițiile acestea i-au fost aduse la cunoștință în momentul când i-a fost aplicată măsura”, a ținut să precizeze Dragalin.

Potrivit procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, pe 4 mai 2023, la ora 7 și 56 dimineața, Oficiul de Probațiune care este responsabil să-l monitorizeze pe Vladimir Andronachi cât se află în arest la domiciliu, a primit un semnal cu privire la lipsa brățării asupra lui Andronachi.

Deci, semnalul de la brățara de monitorizare electronică a emis un signal că lipsește această monitorizare. Persoanele care au văzut această lipsă de brățara l-au telefonat pe Vladimir Andronachi repetat. Acesta nu a ridicat telefonul, chiar dacă are o condiție obligatorie să răspundă la semnalele de control. Ca rezultat, Oficiul de Probațiune a sunat la 112 și Poliția a fost trimisă la acesta la domiciliu să verifice de ce nu lucrează semnalul și ce s-a întâmplat. Când au ajuns pe loc, polițiștii au observat că Vladimir Andronachi intenționat a manipulat brățara instalată la picior cu scopul de a bloca semnalul de monitorizare”, a comunicat Dragalin.

Din acest motiv, PA la 10 mai a depus un demers să fie înlocuită măsura preventivă arest la domiciliu cu arest preventiv, a adăugat Dragalin.

Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție a mai spus că în acest sens urmează să aibă loc o ședință de judecată pe 16 mai.

„Dacă Vladimir Andronachi va fi condamnat pe aceste două capete de acuzare, el riscă o pedeapsă de 25 de ani de închisoare”, a mai spus Dragalin.

***

Fostul deputat, considerat un apropiat al ex-liderului Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, a fost reținut pe 2 noiembrie 2022 în Ucraina și extrădat în aceeași zi polițiștilor de frontieră moldoveni.

Pe numele lui au fost emise două mandate, în două dosare penale distincte, numite generic „Frauda bancară” și „Metalferos”.

Vladimir Andronachi pledează nevinovat. Anterior, el a declarat că a fost pus sub învinuire la comandă politică.

Amintim că după aproape jumătate de an de arest preventiv, Andronachi a scăpat de Penitenciarul nr.13. El a fost transferat în arest la domiciliu, pe 19 aprilie, urmare a deciziei magistraților Judecătoriei Chișinău.

Pe 20 aprilie, Procuratura Anticorupție a declarat că Andronachi a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile cu „anumite restricții și obligații, inclusiv aplicarea monitorizării electronice”. Instituția menționa că procurorii anticorupție nu au fost de acord cu decizia și au amintit că „recent, un învinuit într-o cauză penală, fiind supus monitorizării electronice, a deteriorat dispozitivul”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: