Procurorul general interimar a plecat în vizită la Judecătoria Chișinău. Ce le-a spus judecătorilor?
Full Article 2 minutes read

Procurorul general interimar a plecat în vizită la Judecătoria Chișinău. Ce le-a spus judecătorilor?

Procurorul general interimar Ion Munteanu a efectuat o vizită la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Reprezentanții Procuraturii Generale menționează că a fost convocată o ședință cu judecătorii din cadrul instituției, în cadrul căreia s-au discutat subiecte ce țin de realizarea cât mai eficientă a actului de justiție.

Se precizează că a fost abordată problema tergiversării cauzelor penale, numărul mare de cauze în gestiunea judecătorilor și suprasolicitarea judecătorilor prin atribuirea cauzelor contravenționale.

„S-a făcut referire la cauzele privind învinuirea de infracțiuni ușoare și mai puțin grave și calitatea efectuării urmăririi penale pe aceste cauze în scopul emiterii unei soluții juste, la faza urmăririi penale, pentru a nu adăuga volum inutil de muncă instanțelor. S-a pus accent pe calitatea efectuării acțiunilor de procedură, inclusiv pe cauzele penale de rezonanță”, se arată într-o declarație a Procuraturii.

În context se menționează că Procuratura Generală va veni cu un set de propuneri către Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul Justiției pentru eficientizarea aspectelor nominalizate.

***

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat pe 12 octombrie decretul prin care l-a numit pe Ion Munteanu, procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție, în funcția de procuror general interimar. Candidatura lui Ion Munteanu a fost propusă șefei statului de către Consiliul Superior al Procurorilor, în urma ședinței din 11 octombrie a acestuia. Decizia CSP vine ca urmare a expirării interimatului funcției, exercitat din 6 octombrie 2021 de către procurorul Dumitru Robu.

Amintim că procurorul general Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcție în data de 5 octombrie 2021, după ce a fost vizat în mai multe dosare penale. În perioada 6 octombrie 2021-5 octombrie 2022, interimatul funcției de procuror general a fost asigurată de către Dumitru Robu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: