Munteanu a depus jurământul, după ce a fost numit judecător la CSJ: „Voi activa cu toată dăruirea și responsabilitatea”

Ion Munteanu, fost procuror general, a depus pe 27 mai jurământul pentru exercitarea funcției de magistrat al Curții Supreme de Justiție. Acesta a declarat că va activa cu „dăruire” și „responsabilitate”.

Munteanu a depus jurământul de exercitare a funcției de judecător CSJ în fața plenului Consiliului Superior al Magistraturii, conform legii.

După momentul solemn, acesta a declarat: „Vă mulțumesc în primul rând pentru încredere. Este o provocare pentru sistemul din care vin: în primul rând este o premieră momentul în care un procuror accede direct la Curtea Supremă de Justiție. Ceea ce vreau să asigur și Consiliul Superior al Magistraturii, și societate este că voi respecta întocmai jurământul pe care l-am depus câteva momente în urmă. Voi îndeplini și voi activa cu toată dăruirea și responsabilitatea în această înaltă funcție”.

Amintim că Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a organizat un concurs pentru suplinirea posturilor vacante de judecător CSJ, la care s-au înscris 5 candidați, printre care și Ion Munteanu. Pe 15 mai, CSM a anunțat că Ion Munteanu și avocatul Leonid Chirtoacă au promovat concursul.

Pe 23 mai, președinta Maia Sandu a semnat decretul privind numirea lui Munteanu în funcția de judecător CSJ. Documentul a intrat în vigoare trei zile mai târziu.

Pe 26 mai, Ion Munteanu a depus cererea de eliberare din funcția de procuror general.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

cna.md

Noi percheziții în cazul blocului din Durlești, afectat de incendiu: CNA, la proprietarul companiei care a construit mansarda

Oamenii legii au descins cu noi percheziții în cazul blocului din Durlești, care a fost afectat de un incendiu la mansardă, în luna mai. De această dată, acțiunile îi vizează pe proprietarul companiei care a executat lucrările de construcție. Centrul Național Anticorupție (CNA) informează că ofițerii săi au ridicat de la fața locului, până la această oră, purtători de informații și alte probe relevante. 

Amintim că, 13 persoane responsabile de perfectarea, autorizarea, construcția și recepționarea blocului locativ din or. Durlești, afectat de incendiul din luna mai curent, au fost anterior percheziționate de ofițerii CNA într-o cauză penală pornită pe infracțiuni conexe corupției. Printre acestea sunt responsabili de la Primăria or. Durlești; responsabili din cadrul  ÎM Chișinău proiect; ex-angajați ai Agenției Supraveghere Tehnică și ex-angajați ai Direcției Situații Excepționale, dar și alte persoane care au intermediat toate procesele de lucru.

Pe acest caz 10 persoane au statut de bănuit. CNA precizează că acțiunile de urmărire penală continuă în vederea stabilirii întregului cerc de persoane implicate.

***
Amintim că, pe 16 mai, mansarda unui bloc de locuit din Durlești (str. Tudor Vladimirescu 75) a fost cuprinsă de flăcări. Incendiul a fost localizat în aceeași zi, dar lichidat complet abia în dimineața zilei următoare. Flăcările au distrus aproximativ 1500 m² de acoperiș. 16 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar trei au fost spitalizate. Potrivit IGSU, focul care a mistuit mansarda ar fi pornit din cauza nerespectării regulilor de apărare împotriva incendiilor în timpul efectuării unor lucrări cu foc deschis.

Pe 20 mai, Primăria Durlești a declarat că mansarda afectată de incendiu a fost construită fără autorizație. Pe 3 iunie, și Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică (INST), din cadrul Ministerului Infrastructurii, a confirmat că mansarda este neautorizată. Potrivit INST, blocul a fost edificat în perioada 2017–2020 și s-au constatat „un șir de neconformități majore în toate etapele de realizare a obiectivului”. Printre neconformități sunt: emiterea actelor permisive cu încălcarea normelor urbanistice; proiectare și verificare superficială a documentației tehnice; recepționarea obiectivului cu încălcări inclusiv a normelor antiincendiare; exploatare neconformă și execuția lucrărilor neautorizate, inclusiv a unei mansarde improvizate. Inspectoratul a transmis materialele acumulate organelor de drept.

În consecință, mai mulți specialiști implicați în proiectarea, verificarea, execuția și recepția blocului de locuit din Durlești au rămas fără certificate de atestare profesională. Documentele le-au fost retrase după ce au fost constatate abateri în toate etapele de realizare a construcției, a anunțat Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale pe 16 iunie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: