IPN

Procurorul-șef al raionului Hîncești a fost reținut. Este bănuit de îmbogățire ilicită și fals în declarația de avere

Procurorul-șef al Procuraturii raionului Hîncești Maxim Gropa a fost reținut în dimineața de 16 februarie. El este acuzat de îmbogățire ilicită și fals în declarația de avere. Informația a fost confirmată pentru NM de către Mariana Cherpec, reprezentanta Procuraturii Generale.

Procurorul Maxim Gropa a fost reținut în urma unor percheziții.

„Confirmăm efectuarea perchezițiilor la procurorul-șef al Procuraturii raionului Hîncești, care este vizat într-o cauză penală de îmbogățire ilicită și fals în declarația de avere. Acesta a fost reținut de către procurorii anticorupție pe un termen de 72 de ore. La moment, procurorii desfășoară percheziții în mai multe locații, bunuri imobile, automobile și biroul de serviciu. La terminarea acțiunilor de urmărire penală vom reveni cu informație actualizată”, a precizat Mariana Cherpec.

Maxim Gropa a preluat funcția de procuror-șef al Procuraturii raionului Hîncești, pentru un mandat de 5 ani, în august 2021.  Anterior, el a fost procuror în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). În octombrie 2013, a fost numit în funcția de procuror în Secţia exercitare a urmăririi penale în cauze de criminalitate organizată şi excepţionale în cadrul Procuraturii Generale.

De-a lungul anilor, a fost apreciat cu mai multe distincții:

2017 – Cel mai bun în profesie, cu decernarea diplomei – ca acuzator de stat;
27.01.2015 – Grad de clasificare înainte de termen;
29.01.2014 – Diplomă de Onoare de categoria I;
21.01.2013 – Insigna de piept „Eminent al Procuraturii”;
24.01.2013 – Cel mai bun în profesie, cu decernarea diplomei – ca acuzator de stat;
23.09.2011 – Diplomă de Onoare de categoria II.

Cea mai recentă declarație de venit și interese personale a lui Maxim Gropa datează din anul 2021 și vizează anul precedent.

El a declarat venituri salariale, împreună cu partenera de viață, în mărime de circa 460 mii de lei, un apartament dobândit în 1989, estimat la 390 mii de lei și o mașină de model Opel Zafira, produs în 2005 și estimată la 3000 lei.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

O deputată afiliată lui Șor și-ar putea recăpăta dreptul de a călători în condiții privilegiate, la sfârșit de mandat. MAE, obligat să-i restituie pașaportul diplomatic

La final de mandat, deputata Reghina Apostolova ar putea primi înapoi pașaportul diplomatic. Judecătoria Chișinău i-a dat câștig de cauză deputatei într-un litigiu cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE), după ce instituția i-a retras documentul.

Potrivit hotărârii pronunțate pe 24 iunie, MAE este obligat să-i restituie pașaportul. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel în termen de 30 de zile.

„Acest pașaport nu este un privilegiu, ci o obligație a statului față de un reprezentant ales al poporului. Dar când guvernul, prin intermediul PAS, a decis să încalce legea și să-mi refuze acest drept, ne-am adresat instanței — și am câștigat. Da, aceasta este doar prima instanță”, a scris Reghina Apostolova într-o postare pe Telegram.

Document (1) by Doina Buruiană

Reghina Apostolova a ajuns în Legislativ pe listele fostului partid „Șor”. În 2023, aceasta a devenit deputată independentă, după ce Curtea Constituțională a declarat Partidul Șor neconstituțional. În perioada mandatului său, a fost surprinsă la mai multe evenimente organizate de fugarul Ilan Șor la Moscova, dar și în țară (la proteste menite să destabilizeze țara, potrivit autorităților).


Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: