Prognoza lui Ceban: Chișinăul riscă să rămână fără căldură din toamnă, iar gigacaloria să se scumpească până la patru ori
Full Article 3 minutes read

Prognoza lui Ceban: Chișinăul riscă să rămână fără căldură din toamnă, iar gigacaloria să se scumpească până la patru ori

Primarul mun. Chișinău Ion Ceban a avertizat pe 18 aprilie, în cadrul ședinței Primăriei, că din toamnă capitala ar putea rămâne fără agent termic, iar locuitorii – neoiți să plătească cu până la patru ori mai mult pentru o gigacalorie. Scenariul se va îndeplini în lipsa unor reparații urgente la întreprinderea de stat „Termoelectrica”.

Edilul a subliniat că „Termoelectrica” este subordonată Guvernului.

În toamnă există riscul să fie o situație cumplită, ca urmare a unor decizii pe care le-ați luat inclusiv în cazul „Termoelectrica”. Chișinăul riscă să rămână fără agent termic, dacă nu se va interveni de urgență la reparație și modernizarea infrastructurii termoenergetice. Vreau ca toată mass media să fixeze această zi, la care ne vom întoarce peste jumătate de an, exact ca în alte cazuri, să vedeți că am perfectă dreptate în acest sens”, a declarat Ceban.

Ion Ceban a făcut trimitere la acordul semnat de guvernul Chicu și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD). Costul total al proiectului constituie 92 milioane euro și are drept scop continuarea eforturilor de modernizare a infrastructurii termoenergetice a S.A. Termoelectrica. Termenul maxim de implementare este până la 31 decembrie 2025. Edilul susține că lucrările ar fi trebuit să înceapă deja.

Din cauza lipsei unor investiții majore, apropo – investiții existente și contractate în utilajul de producere a CET-urilor s-a ajuns la situația când utilajul de producere este efectiv cu termenul de exploatare depășit, fapt ce conduce la avarie, eficiență și randament scăzut, respectiv, pierderi enorme și imposibilitatea exploatării mai departe conform normelor tehnice existente. Dacă nu vă apucați imediat de reparație, riscăm ca nu doar Chișinăul să rămână fără căldură în toamna acestui an și în iarnă, dar să fie majorate iarăși costurile substanțial la gigacalorie care poate să crească de două, trei și chiar de patru ori, iar asta va avea ca impact foarte semnificativ costul facturii, plus statul poate să plătească penalizări pe oră”, a mai spus Ceban.

Guvernul nu a comentat deocamdată acuzațiile lui Ion Ceban. Anterior, Chișinăul a anunțat că renunță la o înțelegere cu o firmă rusească aflată sub sancțiuni americane, Silovîie Mașinî, de a repara și moderniza o centrală a întreprinderii Termoelectrica la Chișinău. Firma rusească a fost inclusă în 2018 pe lista celor sancționate de Statele Unite din cauza afacerilor în Crimeea ocupată și anexată de Rusia.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: