Prognoza Maiei Sandu: Moldova trebuie să devină stat-membru al UE până la sfârșitul acestui deceniu

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu consideră că țara noastră trebuie să devină membru al Uniunii Europene „până la sfârșitul acestui deceniu”. Declarația a fost făcută, pe 29 decembrie, la postul național de televiziune.

Șefa statului consideră că guvernul ar trebui fie mai activ în ceea ce privește eforturile de implementare a condiționalităților impuse de Bruxelles.

„Am avut acum câteva săptămâni o ședință a Comisiei naționale pentru integrare europeană, am discutat un raport pe implementare, dar e nevoie ca guvernul să se miște mai repede, este o prioritate. Integrarea europeană este proiectul nostru de țară, nu avem altă șansă și altă oportunitate prin care să ne putem asigura o dezvoltare liberă și pașnică și în același timp să asigurăm creșterea nivelului de trai al populației”, a menționat Sandu.

Șefa statului a mai spus că în primele zile ale noului an va audia un nou raport al Comisiei.

„Dar cred că e nevoie de un efort mai mare din partea guvernului, pentru ca să ne asigurăm că toate conditionalitățile sunt îndeplinite impecabil și la timp, până vine misiunea de evaluare a UE. Este foarte important pentru noi să începem discuțiile despre următoarea etapă – aceasta fiind inițierea discuțiilor despre negocieri”, a precizat Sandu.

Maia Sandu a mai spus că așteptările sale sunt „destul de ambițioase”: „Eu cred că noi trebuie să devenim stat-membru până la sfârșitul acestui deceniu”.

Amintim că, pe 23 iunie 2022, Republica Moldova a primit statutul de țară candidat pentru aderarea la UE, alături de Ucraina.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: