Proiect de lege. Guvernul încearcă să atragă muncitori calificați din alte țări
Full Article 2 minutes read

Proiect de lege. Guvernul încearcă să atragă muncitori calificați din alte țări

Guvernul Republicii Moldova intenționează să simplifice condițiile de angajare a muncitorilor calificați din alte țări. Un proiect de lege în acest scop a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Interne, în comun cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și urmează să fie examinat în ședința executivului din 23 septembrie.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, se atestă un număr tot mai mare de locuri de muncă vacante. La finele anului 2018, numărul acestora a crescut cu 30% față de perioada anilor 2014-2017. Totodată, a crescut cu 18,7%  numărul de locuri de muncă în domenii precum comerțul cu ridicata și cu amănuntul, întreținerea și repararea autovehiculelor și motocicletelor, industria prelucrătoare, sănătate și asistență socială, administrație publică și apărare, asigurări sociale obligatorii, construcții.

Potrivit autorilor proiectului, în Moldova este necesară reglementarea mai eficientă a proceselor migraționale în aspecte de țin de imigrarea străinilor în scop de muncă, pentru asigurarea intereselor economiei naționale și diminuarea deficitului forței de muncă, în urma emigrării populației apte de muncă. De asemenea, țara noastră are nevoie de cadre calificate, care sunt insuficiente.

În acest scop, se propune optimizarea proceselor de angajare a străinilor la muncă în Republica Moldova.

În prezent, acordarea dreptului de ședere în scop de muncă în Republica Moldova este condiționată de cerința de achitare a unui salariu mediu prognozat pe economie. Guvernul propune anularea prevederii, pentru că aceasta condiționează angajarea unui străin cu un salariu mai mare decât cel de care dispune un lucrător autohton și defavorizează forța de muncă autohtonă. În afară de asta, potrivit autorilot proiectului, este un impiediment pentru angajarea muncitorilor străini.

Printre modificările propuse se numără și simplificarea condițiilor privind acordarea permisului de ședere în Moldova.

Amintim că, în 2019, în Moldova a fost simplificat procesul de acordare a vizelor pentru străini. În special, a fost scurtată perioada de examinare a documentelor și a fost eliminată obligativitatea prezentării invitației pentru obținerea vizelor. De asemenea, a fost extinsă lista țărilor ai căror cetățeni nu au nevoie de invitație pentru a munci în Moldova.

La începutul anului, premierul Ion Chicu a solicitat responsabililor să simplifice și mai mult procedura de acordare a vizelor pentru Moldova, dar ținându-se cont de protejarea pieții interne a muncii.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: