chicu, guvern
Максим Андреев, NewsMaker

Proiectul bugetului de stat pentru 2020, aprobat. Deficitul constituie peste 7 miliarde de lei

Guvernul a aprobat astăzi, 27 noiembrie, proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2020. Acesta prevede venituri în sumă de 44,1 miliarde de lei și cheltuieli estimate la 51,5 miliarde de lei. Prin urmare, deficitul va constitui 7,4 miliarde de lei. De asemenea, a fost aprobat bugetul politicii fiscale și vamale. 

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2020 este construit pe o creștere economică de 3,8 la sută, o inflație medie anuală de 5,7 la sută, o majorare a exporturilor cu 9,0 la sută și o sporire a importurilor de 7,1 la sută.

Totodată, în anul viitor, salariul mediu lunar se va ridica, potrivit estimărilor, la 7953 lei, ceea ce reprezintă o creștere nominală cu 8,7 la sută față de anul precedent.

Pentru Fondul rutier sunt estimate cheltuieli de 1,7 miliarde de lei, inclusiv transferuri către bugetele locale. Fondul național de dezvoltare a agriculturii și a mediului rural va fi susținut cu un miliard de lei, iar fondul național de dezvoltare regională – cu 220 milioane de lei.

În fondul de eficiență energetică vor ajunge 80 milioane de lei. Pentru implementarea Programului de stat „Prima casă” se prevăd alocaţii în sumă de 70 milioane de lei, inclusiv 50 milioane pentru onorarea garanţiilor de stat în cadrul programului.

Totodată, în proiectul de buget pentru anul 2020 este prevăzută derularea a circa 72 de proiecte finanțate din surse externe, cele mai importante urmând să fie direcționate către dezvoltarea infrastructurii drumurilor.

Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat va constitui 23,4 miliarde de lei, iar fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală – 8,3 miliarde de lei. Costul poliței de asigurare nu se modifică.

Politica fiscală și vamală prevede mai multe modificări care ar urma să simplifice activitatea mediului de afaceri, precum diminuarea impozitului aplicat donațiilor, modificarea termenului de achitare a accizelor, scutirea de taxe vamale a coletelor expediate a căror valoare este mai mică de o mie de euro.

Proiectul urmează să fie examinat și votat în trei lecturi de către parlament.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: