Proiectul bugetului de stat pentru 2020, aprobat. Deficitul constituie peste 7 miliarde de lei
Full Article 2 minutes read

Proiectul bugetului de stat pentru 2020, aprobat. Deficitul constituie peste 7 miliarde de lei

Guvernul a aprobat astăzi, 27 noiembrie, proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2020. Acesta prevede venituri în sumă de 44,1 miliarde de lei și cheltuieli estimate la 51,5 miliarde de lei. Prin urmare, deficitul va constitui 7,4 miliarde de lei. De asemenea, a fost aprobat bugetul politicii fiscale și vamale. 

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2020 este construit pe o creștere economică de 3,8 la sută, o inflație medie anuală de 5,7 la sută, o majorare a exporturilor cu 9,0 la sută și o sporire a importurilor de 7,1 la sută.

Totodată, în anul viitor, salariul mediu lunar se va ridica, potrivit estimărilor, la 7953 lei, ceea ce reprezintă o creștere nominală cu 8,7 la sută față de anul precedent.

Pentru Fondul rutier sunt estimate cheltuieli de 1,7 miliarde de lei, inclusiv transferuri către bugetele locale. Fondul național de dezvoltare a agriculturii și a mediului rural va fi susținut cu un miliard de lei, iar fondul național de dezvoltare regională – cu 220 milioane de lei.

În fondul de eficiență energetică vor ajunge 80 milioane de lei. Pentru implementarea Programului de stat „Prima casă” se prevăd alocaţii în sumă de 70 milioane de lei, inclusiv 50 milioane pentru onorarea garanţiilor de stat în cadrul programului.

Totodată, în proiectul de buget pentru anul 2020 este prevăzută derularea a circa 72 de proiecte finanțate din surse externe, cele mai importante urmând să fie direcționate către dezvoltarea infrastructurii drumurilor.

Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat va constitui 23,4 miliarde de lei, iar fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală – 8,3 miliarde de lei. Costul poliței de asigurare nu se modifică.

Politica fiscală și vamală prevede mai multe modificări care ar urma să simplifice activitatea mediului de afaceri, precum diminuarea impozitului aplicat donațiilor, modificarea termenului de achitare a accizelor, scutirea de taxe vamale a coletelor expediate a căror valoare este mai mică de o mie de euro.

Proiectul urmează să fie examinat și votat în trei lecturi de către parlament.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: