„Proiectul este deja cu barbă”. Deputații PAS au votat în prima lectură proiectul de lege care prevede vânzarea terenului Stadionului Republican către SUA
Full Article 3 minutes read

„Proiectul este deja cu barbă”. Deputații PAS au votat în prima lectură proiectul de lege care prevede vânzarea terenului Stadionului Republican către SUA

Proiectul de lege care prevede vânzarea terenului fostului Stadion Republican Guvernului SUA pentru construcția unei noi ambasade SUA în Republica Moldova a fost aprobat în primă lectură cu votul a 54 de deputați PAS. Proiectul, care a fost inclus la solicitarea deputatului Dumitru Alaiba, a stârnit mai multe replici între deputații fracțiunii PAS și cei din fracțiunea „ȘOR”.

„Cine dintre voi măcar a citit ceea ce a fost inclus în ordinea de zi. Eu nu mai vorbesc ca asta nu era prevăzut, nu a fost inclus în comisie, și voi vorbiți că cândva, cineva noaptea, a luat decizii? Cum poți să incluzi un proiect despre care deputații nu știu despre ce este vorba. Care nu a fost votat în comisie”, a spus un deputatul partidului „ȘOR” Vadim Fotescu.

„Astăzi vă așteptam să fiți prezent la comisie, ieri ne-am înțeles că astăzi o să fie ședința comisiei. Nu ați binevoit. Proiectul a fost distribuit tuturor deputaților, inclusiv membrilor comisiei. Verificați-vă emailul”, a replicat Alaiba.

Marina Tauber a solicitat excluderea acestui proiect de pe ordinea de zi.

„Noi solicităm insistent să excludeți acest proiect de pe ordinea de zi și să nu-l  dezbatem în grabă. Înțelegem diplomația dumneavoastră, cu toată stima și respectul din partea fracțiunii noastre față de SUA, dar vrem ca deciziile în forul nostru legislativ să fie votate asumat și responsabil și să știm ce votăm și vrem să studiem acest proiect mai profund”, a spus Tauber.

La rândul său, președintele Parlamentului Igor Grosu a menționat că acest proiect este „deja cu barbă” și a spus că deputații PAS știu ce votează.

„Proiectul acesta este deja cu barbă, din 2018 și eu împreună cu dumneavoastră am asistat în legislatura precedentă la un circ când s-a votat cu dedicație și țara, eu consider, că a avut un prejudiciu enorm de imagine. Pentru că a negociat acest acord un an de zile, si după care rusinos, prin votul comun a două formațiuni politice o redus la zero toată munca diplomației noastre și a Executivului, oricare ar fi el. De aceea, noi știm ce votăm, nu ne  purtați de grijă”, a declarat Igor Grosu.

Ulterior, Alaiba a citit raportul comisiei.

„Prin ratificarea acordului propus Guvernul Republicii Moldova va asigura bunele relații bilaterale prin crearea condițiilor pentru funcționarea Ambasadei SUA în Republica Moldova și prin asigurarea dreptului de a procura un teren pentru construcția noului sediu al ambasadei SUA. Guvernul SUA va suporta toate cheltuielile pentru procurarea terenului și perfectarea documentelor juridice privind dreptul de proprietate asupra terenului”, a declarat președintele Comisiei buget și finanțe Dumitru Alaiba.

Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind terenul pentru construcția Ambasadei SUA la Chișinău a fost semnat la 12 iulie 2019.

După ratificarea Acordului de către Legislativ, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene urmează să notifice partea americană despre îndeplinirea procedurilor interne necesare pentru intrarea în vigoare a acestuia.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: