Proiectul Maiei Sandu privind crearea unei instituții care va lupta cu dezinformarea ajunge în Parlament
Full Article 2 minutes read

Proiectul Maiei Sandu privind crearea unei instituții care va lupta cu dezinformarea ajunge în Parlament

În Republica Moldova ar putea fi creată o instituție care va combate dezinformarea și propaganda. Președinția anunță că proiectul de lege privind crearea unui centru în acest sens, inițiat de președinta Maia Sandu la sfârșitul lunii mai, curent, a fost trimis în Parlament pentru examinare și adoptare, după finalizarea consultărilor publice.

Noua instituție care va lupta cu propaganda și dezinformarea din Moldova se va numi, conform proiectului de lege – Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. De precizat că în proiectul inițial, structura se numea Centrul Național de Apărare Informațională și Combatere a Propagandei „Patriot”. Președinția anunță că proiectul a fost îmbunătățit, iar denumirea – schimbată, urmare a consultărilor publice de la Președinție, la care au participat reprezentanți ai societății civile, jurnaliști, dar și diplomați. 

Autorii proiectului susțin că crearea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării este imperativă, având în vedere situația geopolitică și riscurile asociate cu dezinformarea și manipularea informațiilor. La fel, potrivit  documentului, se constată lipsa mecanismelor clare de măsurare a impactului dezinformării asupra societății, precum și de măsurare a eficienței comunicării strategice a autorităților.

Noul Centru pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării va avea, astfel, misiunea de a consolida cooperarea între instituții în lupta împotriva dezinformării, manipulării informațiilor și ingerințelor străine, care prezintă pericol sau pot prejudicia securitatea națională și periclita realizarea intereselor naționale.

Amintim că Maia Sandu a anunțat, pe 29 mai, crearea, în Republica Moldova, a Centrului Național de Apărare Informațională ”Patriot”. Rolul principal al instituției, anunțat atunci de șefa statului, era de combatere a propagandei.

Proiectul de lege poate fi consultat aici.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: