Proiectul privind trecerea spitalelor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății – votat în lectura a doua
Full Article 2 minutes read

Proiectul privind trecerea spitalelor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății – votat în lectura a doua

Proiectul de modificare a Legii ocrotirii sănătății, care prevede trecerea spitalelor raionale din subordinea consiliilor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății, a fost votat în cea de-a doua lectură.

„Proiectul a fost elaborat de Guvern și supus consultărilor publice cu reprezentanții administrațiilor publice locale de nivelul II, ai mediului spitalicesc și ai societății civile”, comunică reprezentanții Parlamentului.

Documentul prevede că, în urma reformei, toate spitalele raionale vor continua să funcționeze, iar investițiile în aceste instituții vor crește pentru a spori calitatea serviciilor oferite pacienților. De asemenea, proprietatea instituțiilor va rămâne în continuare în gestiunea autorităților locale.

Autorii argumentează că, în prezent, spitalele raionale se confruntă cu o lipsă acută de investiții, cu probleme legate de managementul acestora, cu lipsa de medicamente și starea proastă a echipamentelor. 

***

Anterior, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a criticat inițiativa și i-au reproșat ministrei Sănătății Ala Nemerenco, că acum câțiva ani, a criticat o asemenea inițiativă.

Pe 16 decembrie, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a anunțat proteste în toate raioanele. Aceștia se declarau nemulțumiți de proiectul care prevede trecerea spitalelor raionale din subordinea consiliilor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății. Socialiștii declarau că vor iniția și o campanie de colectare a semnăturilor.

Iar pe 23 decembrie, primarul capitalei Ion Ceban anunța că mai mulți consilieri municipali au transmis o declarație Parlamentului. Cea din urmă se referă la legea care prevede trecerea spitalelor raionale din subordinea consiliilor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății. Edilul spunea că inițiativa este o „decizie proastă”. Astfel, el declara că mai mulți consilieri municipali cer retragerea proiectului de lege.

Autorii inițiativei argumentează că, în prezent, fondatorii spitalelor raionale, consiliile raionale nu fac investiții și nu asigură un management calitativ, iar oamenii suferă din cauza lipsei medicamentelor, a organizării proaste, a echipamentelor depășite și a condițiilor nesatisfăcătoare.

Președintele Comisiei protecție socială sănătate și familie, Dan Perciun, a subliniat că scopul acestei reforme este consolidarea și modernizarea spitalelor, reieșind din necesitățile fiecărei instituții în parte și din interesele pacienților, fiind un prim pas în eforturile de consolidare și modernizare a întregului sistem spitalicesc din țară.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: