Proiectul privind funcționarea unui sistem de pensii echitabil, votat în lectura a doua
Full Article 2 minutes read

Proiectul privind funcționarea unui sistem de pensii echitabil, votat în lectura a doua

Deputații au adoptat, în lectura a doua, proiectul de modificare a Legii privind sistemul public de pensii. Inițiativa a fost adoptată în cadrul ședinței din 30 septembrie a Parlamentului.

Potrivit partidului de guvernare, acest proiect „are menirea de a asigura funcționarea unui sistem de pensii echitabil, care să garanteze un trai decent beneficiarilor de pensii, dar și să sporească garanțiile sociale”.

Documentul prevede că la determinarea venitului mediu lunar asigurat pentru perioada necontributivă de îngrijire a unui copil cu dizabilitate severă sub vârsta de 18 ani  sau a unei persoane cu dizabilitate severă de către unul din părinți, de către tutore sau curator să se ia în considerare salariul mediu lunar pe țară, la data determinării pensiei.

Totodată, proiectul prevede dreptul  la reexaminarea pensiei persoanelor care activează sau au activat în câmpul muncii după realizarea/reexaminarea dreptului la pensie de dizabilitate, conform unei eșalonări în funcție de stagiul de cotizare realizat după stabilirea pensiei de dizabilitate.

De asemenea, prin modificarea sistemului public de pensii se propune acordarea unui supliment de solidaritate beneficiarilor de pensii, a căror pensie calculată este mai mică decât cuantumul pensiei minime.

Conform estimărilor realizate, cheltuielile necesare pentru acordarea suplimentului de solidaritate, pentru anul 2021,  constituie 512 712,1 mii lei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: