Promo-LEX a prezentat rezultatele numărării în paralel a voturilor. Au fost înregistrate și încălcări
Full Article 2 minutes read

Promo-LEX a prezentat rezultatele numărării în paralel a voturilor. Au fost înregistrate și încălcări

Misiunea de Observare Promo-LEX a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, rezultatele numărării în paralel a voturilor pentru turul II al alegerilor din 3 noiembrie. Potrivit directorului instituției, Pavel Postica, acestea nu diferă esențial de cele prezentate de CEC. De asemenea, au fost înregistrate și unele încălcări.

Potrivit raportului, candidatul PSRM, Ion Ceban, a obținut 52,43% din voturi, iar Andrei Năstase 47,57%.

Comisia Electorală Centrală anunța, după procesarea tuturor proceselor verbale, un scor de 52,39% pentru Ceban și 47,61% pentru Năstase.

De asemenea, directorul de program al Promo-LEX, Pavel Postica, a făcut o retrospectivă a incidentelor înregistrate de observatori în secțiile de vot din capitală. Potrivit acestuia, în capitală au avut loc aproximativ 100 de incidente.

„La Chișinău am înregistrat 16 cazuri  de agitație electorală în preajma secțiilor de votare, opt cazuri în care urnele de vot nu au fost sigilate corespunzător, cinci cazuri de votare în grup. A fost și un caz de tentativă de corupere a alegătorilor. Un caz de transportare organizată a alegătorilor, 12 cazuri de intimidări, cinci încercări de fotografiere a buletinului de vot”, a enumerat Pavel Postica.

Potrivit lui Pavel Postică, în cele mai multe cazuri protagoniștii incidentelor au fost chiar funcționarii electorali. Cu toate acestea, încălcările înregistrate nu au influențat rezultatul final al scrutinului.

Amintim că, în data de 3 noiembrie, în capitală și în alte 383 de localități s-a desfășurat turul al doilea al alegerilor locale. În municipiul Chișinău, victoria a obținut-o socialistul Ion Ceban. Acesta a învins în toate sectoarele capitalei, în afară de Ciocana. De asemenea, acesta a obținut cele mai multe voturi în unele suburbii: Vatra, Budești, Vadul lui Vodă și Cricova.

Prezența la urnele de vot în turul doi de scrutin, în municipiul Chișinău, a depășit cea din primul tur (36,05%), constituind 37,78%.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: