Primul proces de judecată colectiv împotriva Termoelectrica. Compania energetică explică de ce sunt taxate apartamentele cu încălzire autonomă
Full Article 5 minutes read

Primul proces de judecată colectiv împotriva Termoelectrica. Compania energetică explică de ce sunt taxate apartamentele cu încălzire autonomă

Organizația „Cetățean activ” a anunțat că a fost intentat primul proces de judecată colectiv împotriva companiei energetice „Termoelectrica”, din cauza faptului că proprietarii apartamentelor debranșate, care au încălzire autonomă, sunt obligați să plătească pentru așa-numitul „tranzit termic”. De cealaltă parte, „Termoelectrica” susține că proprietarii achită cota procentuală de 5 și 10%, care reprezintă un consum real de energie termică al blocului locativ per ansamblu și a fost stabilită conform legii.

Pregătiți să meargă la CEDO

Reprezentanții organizației „Cetățean activ” au făcut publică o adresare în care au anunțat că a fost intentat primul proces de judecată colectiv, care vizează cel puțin 100 de mii de consumatori (mai mult de 33 de mii de apartamente). Aceștia au îndemnat și alți proprietari să se alăture procesului.

„Ei sunt nevoiți să plătească pentru așa-numitul „tranzit termic” (și de fapt – pentru faptul că permit AO „Termoelectrica” să-și tranziteze căldura prin conductele apartamentului, având în același timp propria încălzire autonomă). Aceste costuri pentru „pierderi” sunt deja incluse în tarif, dar AO „Termoelectrica” continuă să le factureze. Valoarea totală a prejudiciului, conform estimărilor preliminare, este de cel puțin 200 de milioane de lei”, au argumentat aceștia și au precizat că sunt pregătiți să se adreseze la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dacă instanțele naționale nu vor emite o hotărâre în favoarea lor.

Termoelectrica: acționăm conform legii

De cealaltă parte, „Termoelectrica” susține că plățile corespund, în totalitate, prevederilor legale, iar cota procentuală de 5 și 10% pe care o achită proprietarii de apartamente debranșate nu poate fi interpretată ca penalitate sau taxă suplimentară, întrucât aceasta reprezintă un consum real de energie termică al blocului locativ per ansamblu și a fost stabilită în Hotărârea Guvernului nr. 191 din 19 februarie 2002.

„Această plată constituie contribuția la achitarea uzului comun din volumul total înregistrat de contorul blocului și ia în considerare existența pierderilor de energie termică în încăperile tehnice (etaje tehnice și subsoluri), care mențin în stare funcțională sistemele inginerești de alimentare cu apă și de canalizare, în perioada rece a anului, încălzirea locurilor de uz comun și existența coloanelor de încălzire tranzitorii”, au menționat reprezentanții companiei energetice.

De asemenea, „Termoelectrica” susține că numărul apartamentelor din Chișinău debranșate de la încălzirea centralizată constituie circa 25 de mii și nu 33 de mii, așa cum afirmă organizația. Mai mult, compania neagă informația, potrivit căreia, suma prejudiciilor proprietarilor cu încălzire autonomă, debranșați de la încălzirea centralizată, se ridică la 200 mln de lei. Potrivit „Termoelectrica”, suma ar constitui doar 2% din volumul total de energie termică utilizată de bloc.

***

În decembrie 2020, deputatul Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS) Dan Perciun a anunțat că a sesizat Curtea Constituțională, pe motiv că plățile colectate de Termoelectrica de la cetățenii deconectați de la sistemul centralizat de încălzire ar contravine Constituției. Dan Perciun a criticat Hotărârea de Guvern 707 din 2011 și a afirmat că Guvernul, în detrimentul interesului cetățenilor, protejează interesele întreprinderii de stat „Termoelectricaˮ. Acesta susține că, în perioada 2011-2020, Termoelectrica a încasat mai mult de 250 de milioane de lei de la cetățeni.

„În 2016, înainte de alegeri, această taxă a fost redusă de la 20% la 10%, ceea ce încă o dată a demonstrat caracterul arbitrar al acesteia. Justificarea formală este că prin apartamentele oamenilor oricum trece o țeavă centrală care le încălzește și care nu poate fi deconectată. Această justificare nu ține pentru că nu întotdeauna există o asemenea țeavă, nu-i clar în baza la ce s-a stabilit costul de 20%, ulterior de 10% pentru acest volum de energie, mai mult ca atât lumea termoizolează această țeavă dacă ea există ca să reducă pierderile de energie etcˮ, a argumentat parlamentarul.

Curtea Constituțională, când a examinat excepția de neconstituționalitate, a dispus sistarea examinării controlului constituționalității, motivând prin faptul că este vorba despre exercitarea controlului asupra unui regulament, care vine în aplicarea legii și acest exercițiu urmează să fie efectuat de către instanța de contencios administrativ. Potrivit lui, consumatorii afectați trebuie să formuleze o cerere de co-participare procesuală în cadrul dosarului civil cu numărul 3-145/20.

În luna mai, avocatul Niciolae Marian a susținut o conferință de presă și a declarat că, potrivit prevederilor legale, între consumator și furnizor trebuie să existe un contract, care actualmente lipsește. Acesta a menționat că persoanele care nu sunt de acord cu încasarea plăților pentru tranzitul energiei termice prin țevile aflate în apartamentele debranșate de la sistemul de încălzire centralizat, sunt îndemnate să se alăture în cadrul unei cauze aflate pe rolul Curții de Apel Chișinău.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: