Reuters

Proteste violente în Kârgâzstan. Manifestanții au intrat în parlament și în primărie și l-au eliberat din închisoare pe fostul președinte (FOTO/VIDEO)

Proteste violente au avut loc luni în capitala Kârgâzstanului, după anunțarea rezultatelor alegerilor parlamentare. Demonstrațiile nu au contenit nici pe parcursul nopții de 6 octombrie, când manifestanții au pătruns în Casa Albă – clădirea parlamentului și a administrației prezidențiale. În edificiu s-a produs un incendiu, scrie Meduza.io.

După aceea, demonstranții s-au îndreptat spre clădirea Comitetului național de securitate, unde în urma negocierilor cu forțele de ordine au obținut eliberarea din penitenciar a fostului președinte al Kârgâzstanului Almazbek Atambaev, care fusese condamnat la 11 ani de închisoare. Fotografia acestuia după eliberare a fost publicată pe Facebook de către consilierul fostului președinte kârgâz Kunduz Djoldubaev. De asemenea, a fost eliberat din detenție fostul prim-ministru kârgâz Sapar Isakov, condamnat la 15 ani de închisoare pentru corupție.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=379089793457122&set=a.103683624331075&type=3

Manifestanții care au pătruns în Casa Albă au spart ușile din birourile deputaților și ar fi luat cărți, suveniruri și lucruri de preț, scrie 24.kg. Spre dimineață a parvenit informația că protestatarii au preluat controlul asupra clădirii primăriei Bișkekului, dar și a guvernului kârgâz.

Potrivit celor mai recente informații, în timpul protestelor au avut de suferit aproape 600 de oameni. 150 dintre aceștia au fost spitalizați. De asemenea, presa locală scrie despre un deces.

După o noapte de proteste, liderul unuia dintre partidele care a pierdut alegerile Janar Akaev a declarat că în Kârgâzstan va fi creat un „guvern popular” și va fi numit un nou prim-ministru. De asemenea, opoziția este decisă să îl înlăture din funcție pe președintele Sooronbai Jeenbekov și să adopte o nouă Constituție.

De cealaltă parte, președintele kârgâz a declarat că noaptea trecută a avut loc o tentativă ilegală de lovitură de stat. Acesta a chemat partidele de opoziție să înceteze protestele și a precizat că a dispus ca oamenii legii să nu tragă în oameni.

https://www.youtube.com/watch?v=OBbQtZPHbrw&ab_channel=RuslanKurbanov

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: