PSRM propune ca statul să plătească facturile persoanelor fizice la lumină pentru două luni. Reacția PAS

Fracțiunea Partidului Socialiștilor (PSRM) din parlament propune ca statul să plătească facturile la energia electrică pe perioada stării de urgență pentru toți consumatorii casnici. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat pe 14 aprilie, a anunțat deputatul Petru Burduja. Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian a criticat inițiativa socialiștilor.

De unde ar urma să fie luați banii?

Deputatul PSRM Petru Burduja, unul dintre autorii proiectului, a declarat că inițiativa vizează peste 1,2 milioane de cetățeni. Suma va fi calculată pentru consumul real al energiei electrice pentru lunile februarie și martie.

„Se propune ca din contul bugetului, tuturor cetățenilor Republicii Moldova, mă refer la consumatorii de energie electrică, persoane fizice, să le fie acoperite pe perioada stării de urgență cheltuielile pentru consumul energiei electrice. Mulți cetățeni și-au pierdut locul de muncă, au capacități restrânse de achitare a serviciilor, inclusiv pentru energia electrică. De aceea, credem că această inițiativă va veni în susținerea cetățenilor”, a argumentat deputatul.

Potrivit calculelor PSRM, cheltuielile medii lunare pentru un consumator casnic au fost estimate la suma de 214 lei, ceea ce înseamnă 428 de lei pentru februarie-martie. Suma totală a alocațiilor ce urmează a fi transmise este de aproape 533 de milioane de lei. Fracțiunea PSRM propune ca aceste resurse să fie preluate din reducerea cheltuielilor pentru întreținerea organizațiilor și structurilor de stat.

Reacția PAS

Deputatul PAS Radu Marian a venit cu o reacție: „„Inițiativa” socialiștilor ar însemna că zeci de milioane de lei din buget vor fi alocați pentru achitarea facturilor la energie electrică pentru vilele lui Dodon din Chișinău și Sadova, ale Furculiță, Tauber, Andronachi, Nichiforciuc și altor boieri care se „scaldă” în banii furați de la popor. Să fie clar. Măsurile de suport trebuie să fie direcționate către cei mai vulnerabili. Banii statului trebuie folosiți în mod rațional, nu risipiți pe cei care s-au îmbogățit ilegal”.

Proiectul de lege urmează să fie discutat în comisii și votat de parlament.

***

Precizăm că pentru a fi adoptat acest proiect de lege, ar urma să fie modificat bugetul și să primească avizul guvernului. Întrucât executivul este interimar, modificările la buget în acest moment contravin Constituției.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

nordinfo.md/foto simbol

Investiție de peste €500.000 în construcția unui depozit modern pentru semințe la Bălți

La Bălți se construiește un depozit modern pentru păstrarea semințelor, cu o investiție ce depășește jumătate de milion de euro. Noua hală, cu o suprafață de 1200 m², va permite stocarea semințelor în toate fazele de prelucrare. Lucrările sunt programate să se finalizeze la începutul toamnei 2025. Informațiile au fost comunicate pe 11 iulie de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Ministerul a anunțat că depozitul este construit la Centrul Național de Cercetare și Producere a Semințelor, filiala Bălți. Investiția în construcție se ridică la 514 mii de euro și este realizată prin proiectul „Livada Moldovei”, gestionat de minister. „Livada Moldovei” este o linie de creditare oferită de Banca Europeană de Investiții Guvernului Republicii Moldova.

„Noua hală, cu o suprafață de 1200 m², va permite stocarea semințelor în toate fazele de prelucrare și va fi dotată cu un cântar rutier instalat pe structură de beton armat, pentru o gestionare logistică eficientă. Proiectul a fost lansat ca răspuns la uzura avansată a infrastructurii existente, care nu mai asigură condiții corespunzătoare de umiditate, protecție fitosanitară și manipulare mecanizată”, au comunicat reprezentanții ministerului, adăugând că lucrările urmează să fie finalizate la începutul toamnei 2025.

Ministerul a declarat că „infrastructura modernizată va contribui la sporirea capacității naționale de producere și păstrare a semințelor certificate, adaptate condițiilor pedoclimatice locale”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: