Максим Андреев, NewsMaker

PSRM vrea lustrație. Cere demisia șefilor BNM, ANRE, ANI și al Consiliului Audiovizualului

Șefii celor mai importante instituții de stat, care au ajuns în această funcție în perioada lui Vladimir Plahotniuc, ar putea să-și piardă fotoliul. Deputații PSRM au înregistrat o inițiativă legislativă „Privind lustrația și curățarea statului de influența oligarhică”. Proiectul a fost prezentat de către socialistul Vasile Bolea în cadrul unui briefing de presă.

„La 8 iunie 2019, Parlamentul a votat declarația privind caracterul captiv al statului. Parlamentul și-a expus poziția față de tot ce s-a întâmplat în perioada anilor 2016-2019 și ca urmare a început procesul de purificare a instituțiilor capturate de regimul lui Vlad Plahotniuc. Dar cunoaștem că procesul după asta a fost oprit. Venim cu acest proiect pentru a continua procesul de dezoligarhizare, ca să nu admitem un revanș oligarhic și revenirea regimului la cârma statului. Astfel, propunem ca persoanele numite în funcție de regimul din perioada 20 ianuarie 2016 – până pe 8 iunie 2019 să plece în demisie”, a declarat Bolea.

Socialistul e enumerat instituțiile, ale căror șefi urmează să fie eliberați din funcție. Este vorba despre Consiliul Audiovizualului, Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Comisia Națională a Pieței Financiare, Autoritatea de Integritate, Banca Națională a Moldovei, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, Serviciul de Prevenire și Spălare a Banilor, Consiliul Concurenței și altele.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Situația din Moldova, discutată de miniștrii de externe ai UE. Kallas: „Este important să înțeleagă care sunt amenințările”

Vicepreședinta Comisiei Europene, Kaja Kallas, a vorbit la Bruxelles despre vulnerabilitatea Republicii Moldova în preajma alegerilor parlamentare din toamnă. Înalta Reprezentantă a UE a făcut aceste declarații pe 15 iulie, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene, la care participă și ministrul de Exerne al R. Moldova.

Potrivit unui comunicat al MAE, Mihai Popșoi, a participat la un mic-dejun de lucru, care a reunit miniștrii de externe ai celor 27 de state membre ale UE, precum și comisarul european pentru extindere, Marta Kos.

În cadrul discuțiilor, Mihai Popșoi a informat oficialii europeni despre progresele în procesul de aderare la UE, dar și despre provocările de securitate cu care se confruntă țara, în special în contextul amenințărilor hibride și al ingerințelor străine.

Înalta Reprezentantă a UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas, și comisarul Marta Kos au salutat eforturile autorităților de la Chișinău în avansarea pe calea integrării europene și au reafirmat sprijinul constant al Uniunii Europene, atât prin asistență tehnică și financiară, cât și prin consolidarea rezilienței instituționale a Republicii Moldova. Miniștrii europeni prezenți la reuniune au reiterat, de asemenea, susținerea politică deplină față de parcursul european al Republicii Moldova, atât la nivel comunitar, cât și bilateral.

Ministrul Popșoi a mulțumit pentru sprijinul constant oferit Republicii Moldova. Oficialul a evidențiat în mod special deciziile recente care vizează debursarea a 270 de milioane de euro din Planul de creștere al UE pentru Republica Moldova, ieftinirea transferurilor bancare din 5 octombrie 2025 și eliminarea tarifelor de roaming de la 1 ianuarie 2026.

„Drumul european al Republicii Moldova este susținut de rezultate concrete și angajamente ferme. Suntem determinați să continuăm acest parcurs cu sprijinul partenerilor din Uniunea Europeană”, a menționat ministrul Mihai Popșoi.

În debutul reuniunii Consiliului European de Afaceri Externe, Kaja Kallas, citată de Moldova1, a subliniat vulnerabilitatea Republicii Moldova în preajma alegerilor parlamentare din toamnă.

„Vom discuta despre influența străină malignă, interferența în alegeri și ce mai putem face pentru a consolida reziliența Republicii Moldova. De asemenea, este important ca miniștrii de externe să înțeleagă care este situația, care sunt principalele amenințări, care sunt problemele”, a declarat Kaja Kallas.

Menționăm că astăzi, miniștrii de externe ai UE au aprobat, în cadrul reuniunii, includerea de noi politicieni și entități în lista de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de Rikard Jozwiak, jurnalist de la Radio Europe Free, care activează la Bruxelles.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: