Punct final în dosarul Stati și Ascom. Kazahstanul a pierdut procesul
Full Article 4 minutes read

Punct final în dosarul Stati și Ascom. Kazahstanul a pierdut procesul

Curtea de Apel din Stockholm a respins a doua contestație înaintată de Republica Kazahstan împotriva Ascom Group SA și alții, prin care partea kazahă cerea anularea hotărârii din 19 decembrie 2019, a Tribunalului de arbitraj, care a obligat această țară la plata a unui prejudiciu estimat acum la 541 de milioane de dolari. Decizia a fost luată în data de 9 martie, se arată într-un comunicat publicat de Ascom Group SA.

Aceasta era deja a doua contestație fără precedent, depusă de Kazahstan în noiembrie 2019, după ce a pierdut prima contestație în decembrie 2016, după 3,5 ani de proceduri în fața aceleiași Curți de Apel Svea, se arată într-un comunicat al grupului Ascom.

În hotărârea pronunțată pe 9 martie 2020, instanța suedeză a constatat că cele două contestații sunt „identice”, ceea ce în temeiul legii suedeze interzice ca noua cerere să fie audiată. De asemenea, instanța a constatat că noua cerere a Kazahstanului este „bazată pe circumstanțe care ar fi putut fi invocate în cazul anterior”.

Curtea Svea a refuzat să acorde permisiunea de a contesta această hotărâre la Curtea Supremă suedeză, făcând-o definitivă și obligatorie.

Această hotărâre vine la scurt timp după ce o altă diviziune a aceleiași Curți de Apel Svea a respins în mod similar moțiunea Kazahstanului de a introduce noua contestație în procesul-verbal de procedură paralelă de atașare suedeză.

Anatolie Stati, CEO și acționar unic al Ascom Group SA, unul dintre pârâții acțiunii, a salutat decizia: „Salutăm această hotărâre a instanței suedeze, care acordă o atenție cuvenită principiului finalității litigiilor. Creditorii premiați vor continua eforturile lor de a încasa toate sumele datorate în cadrul atribuirii și costurile legale aferente în toate jurisdicțiile disponibile.Între timp, investitorii străini din Kazahstan ar trebui să ia act de eșecul repetat al țării de a onora angajamentele de protejare a investițiilor pe care pretinde că le oferă investitorilor străini.

Ca parte a procedurilor separate de atașare în curs de desfășurare în Suedia, Stati și părțile au înghețat cu succes fonduri de aproximativ 85 de milioane de dolari ale Kazahstanului și deținute de Skandinaviska Enskilda Banken în calitatea sa de sub-custodian în cadrul unui acord global de custodie între Banca Națională din Kazahstan și BNY Mellon. Se preconizează că aceste proceduri de atașare vor fi încheiate până în toamna anului 2020, susține grupul Ascom.

În afară de atașamentul suedez, Stati și părțile au asigurat și menținut cu succes alte beneficii ale altor atașamente de proprietăți ale statului kazah din Olanda, Luxemburg și Belgia, iar valoarea totală combinată a activelor kazahe din lume aflate sub măsuri asiguratorii la cererea Ascom depășește 6,25 miliarde dolari.

Hotărârea instanței suedeze este cea mai recentă evoluție a bătăliei de lungă durată a părților Stati pentru a impune plata de compensații pentru încălcarea Kazahstanului a prevederilor privind protecția investitorilor din Tratatul privind Carta energiei. În decembrie 2013, un tribunal de arbitraj din Suedia a constatat că Kazahstan a încălcat dreptul internațional prin faptul că nu a tratat în mod echitabil investițiile lui Stati și părțile în Kazahstan, obligând aceasta țară la plata a peste 500 de milioane dolari sub formă de daune, cheltuieli legale și dobânzi.

De atunci, premiul a fost confirmat pe deplin de două niveluri ale sistemului judiciar suedez, inclusiv de Curtea Supremă Suedeză.

Revendicările au apărut inițial din confiscarea operațiunilor petroliere ale părților Stati în 2010. În 1999, părțile Stati au achiziționat două companii care dețineau licențe pentru câmpurile petroliere Borankol și Tolkyn din Kazahstan. Au investit peste 1 miliard de dolari americani în deceniul următor pentru a transforma companiile în afaceri de explorare și producție de succes.

Până la sfârșitul anului 2008, afacerile au devenit profitabile și adus venituri considerabile pentru statul kazah. Cu toate acestea mai multe agenții guvernamentale au efectuat inspecții și audituri împovărătoare la companiile din Kazahstan ce aparțineau lui Stati și părțile. Acestea au dus la acuzații false de conduită ilegală îndreptate contra lui Stati și companiile lor din Kazahstan, inclusiv penale și la la confiscarea și naționalizarea investițiilor lor de către autoritățile kazahiene în iulie 2010

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: