Putin a ordonat: să se desfășoare exerciții cu privire la utilizarea armelor nucleare 
Full Article 3 minutes read

Putin a ordonat: să se desfășoare exerciții cu privire la utilizarea armelor nucleare 

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat începerea exercițiilor militare în Rusia cu privire la utilizarea armelor nucleare nestrategice. Potrivit Ministerului rus al Apărării, exercițiile au ca scop „creșterea gradului de pregătire a forțelor nucleare nestrategice pentru a efectua misiuni de luptă” și „asigurarea integrității teritoriale a Federației Ruse ca răspuns la declarațiile provocatoare și amenințările oficialilor occidentali individuali în adresa Rusiei”. Kremlinul a spus că exercițiile vor începe în legătură cu „noua rundă de escaladare a tensiunii” din cauza declarațiilor politicienilor occidentali de a trimite militari în Ucraina. 

„Marele stat major a început pregătirea de a desfășura exerciții, în timpul apropiat, cu formațiuni de rachete din districtul militar Sud cu implicarea aviației, precum și a forțelor navale. În timpul exercițiilor vor fi desfășurate un set de activități pentru a exersa pregătirea și utilizarea armelor nucleare nestrategice”, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, explicând scopul exercițiilor, a spus că „Occidentul provoacă o nouă rundă de tensiuni fără precedent în Ucraina iar acest lucru necesită măsuri de răspuns din partea Moscovei”, relatează TASS. Totodată, Peskov a subliniat cuvintele unor politicieni occidentali despre disponibilitatea de a „trimite contingente armate în Ucraina”.

„Aceasta înseamnă de fapt a expune soldații NATO în fața armatei ruse. Aceasta este o rundă complet nouă de escaladare a tensiunii. Este fără precedent. Și, desigur, necesită o atenție specială și măsuri speciale”, a spus Peskov.

***

În februarie 2024, urmare a unei reuniuni la Paris, președintele Franței Emmanuel Macron nu a exclus posibilitatea ca Occidentul să trimită trupe terestre în Ucraina, pentru a obține victoria împotriva Rusiei. Macron a subliniat că aliații Ucrainei „nu luptă cu poporul rus”, ci „pur și simplu nu vor să-l lase să câștige în Ucraina”. Detalii AICI.

Totuși, în timpul unor declarații de presă, după reuniunea de la Paris, premierul olandez Mark Rutte a declarat că subiectul trimiterii de trupe terestre în Ucraina nu a figurat pe ordinea de zi. Ulterior, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că Alianța Nord-Atlantică nu intenționează să trimită trupe terestre în Ucraina.

În același timp, Kremlinul a avertizat că un război dintre Rusia și NATO este „inevitabil”, dacă țările occidentale vor interveni cu trupe.

În martie, ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski a declarat că militarii din unele țări NATO se află deja pe teritoriul Ucrainei. El a mulțumit acelor țări care „au mers la așa risc”. Totuși, Sikorski a refuzat să spună la ce țări s-a referit. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: