„Putin a scuipat în fața secretarului general ONU și al președintelui turc”. Reacția Kievului, după bombardarea portului din Odesa
Full Article 2 minutes read

„Putin a scuipat în fața secretarului general ONU și al președintelui turc”. Reacția Kievului, după bombardarea portului din Odesa

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a comentat pe 23 iulie atacul cu rachete asupra portului din Odesa. „A fost nevoie de mai puțin de 24 de ore Rusiei pentru a pune la îndoială acordurile și promisiunile făcute de Rusia către ONU și Turcia cu un atac cu rachete pe teritoriul portului Odesa”, a menționat ministerul.

„Racheta rusă demonstrează că Vladimir Putin a scuipat în fața secretarului general al ONU António Guterres și a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care au făcut eforturi mari pentru a ajunge la un acord și față de care Ucraina îi este recunoscătoare”, a menționat Ministerul de Externe ucrainean, făcând referire la acordul care permite deblocarea exportului de cereale ucrainene pe cale maritimă prin porturile „Odesa”, „Chernomorsk” și „Yuzhny”.

Ministerul ucrainean de Externe a cerut ONU și Turciei să se asigure că Rusia își respectă obligațiile pentru funcționarea în siguranță a coridorului de cereale. „Dacă acordurile la care s-a ajuns nu vor fi puse în aplicare, Rusia va avea întreaga responsabilitate pentru adâncirea crizei alimentare globale”, se arată într-un comunicat al Ministerului.

Reamintim că pe 22 iulie au fost semnate în Turcia acorduri care permit  deblocarea exportului de cereale ucrainene pe mare . Conform acordului, cerealele vor fi exportate prin trei porturi Odesa, Chornomorsk și Yuzhny. În același timp, Ucraina și Rusia nu au semnat documente comune. Turcia și ONU au acționat ca mediatori.

Astăzi, autoritățile ucrainene au raportat un incendiu în portul Odesa. Potrivit comandamentului operațional al trupelor ucrainene „Sud”, trupele ruse au bombardat portul cu rachete. O parte dintre rachete au reușit să doboare apărarea antiaeriană, dar unele au lovit ținta.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: